Maak oogcontact met je model!

Portret-tip: maak oogcontact

Jasper van Bladel 1049
Het maken van oogcontact in een foto kan een hele hoop emotie toevoegen aan je beeld. De ogen van een persoon vertellen een hele hoop. Zorg daarom voor oogcontact in je intense (straat)portretten.

Deze tip van de dag geldt natuurlijk niet voor elke foto. Soms kan het juist prachtig zijn als iemand niet in de lens kijkt. Maar bij straatfotografie het kan ook heel erg spreken als een persoon juist wél in de lens kijkt. Vandaag meer over waarom je wel oogcontact zou moeten maken.

Emotie

Het maken van oogcontact in een foto kan een hele hoop emotie toevoegen aan je beeld. De ogen van een persoon vertellen een hele hoop. De emotie die een persoon meedraagt, vriendelijk, kwaad, of misschien wel betrapt, kan veel doen met je beeld. Probeer van te voren in te schatten wat een persoon kan toevoegen aan je beeld. Als je veel op straat fotografeert, dan word je hier steeds beter in!

Bezwaar

Als je oogcontact maakt tijdens het fotograferen, hebben veel mensen ook door dat je ze fotografeert. Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, maar het kan voorkomen dat mensen het toch niet prettig vinden als ze zomaar op de foto staan. Zorg dat je in dit soort gevallen altijd beleefd blijft. Laat de foto zien, zodat ze zelf de mooie foto kunnen bewonderen. Als ze het nog steeds niet prettig vinden, kun je eventueel de foto verwijderen. Maar het mooiste is natuurlijk als je de foto kunt houden.