Perfectioneer handmatig scherpstellen

Perfectioneer handmatig scherpstellen

Eefke Burg 1387
In veel gevallen voldoet je autofocus prima: je krijgt er prachtige scherpe foto’s mee. Maar er kunnen momenten zijn waarbij handmatig scherpstellen onontbeerlijk is: als je bijvoorbeeld iemand met een erg witte huid probeert te fotograferen voor een witte achtergrond bijvoorbeeld, of als je een film maakt en wil scherpstellen op iets op de voorgrond tegen een rommelige achtergrond. Hoe krijg je jouw beeld dan handmatig scherp? We delen hier onze tips.

Handmatig scherpstellen: maak grote bewegingen

De eerste fout die mensen maken als ze handmatig gaan scherpstellen, is dat ze minuscule bewegingen gaan maken om de focus zo precies mogelijk te krijgen. Handiger is het om juist grote bewegingen te maken. Het probleem met kleine stapjes maken is dat onze hersens graag de details voor ons opvullen aan de hand van de omliggende gegevens die we hen geven. Met andere woorden: het object of de scène met en zonder focus wordt moeilijker en moeilijker voor ons om te onderscheiden naarmate we veranderen hoe langer we ernaar kijken. Als gevolg hiervan wordt het moeilijker voor ons om de scherpstelling nauwkeurig te beoordelen wanneer we ons op deze manier concentreren. Een tip is dus om grotere bewegingen te maken maar vooral: sneller scherp te stellen.

Perfectioneer handmatig scherpstellen

Fotograaf Bakari Mustafa

Handmatig scherpstellen: gear opties

Er zijn ook drie verschillende gear opties die ik graag met je wil delen:

Focussing screen

In het analoge tijdperk was een handmatig scherpstellen veel makkelijker: vaak waren er dan in analoge camera’s focussing screens ingebracht. In moderne DSLR-camera's is het focusscherm erg simplistisch en heeft het over het algemeen alleen een eenvoudige outline van het autofocusknooppuntgebied.

De oudere schermen zijn ontworpen om het beeld dat je hebt bekeken door de zoeker in wezen visueel te splitsen, hoe meer 'in focus' je de scène hebt gemaakt, hoe minder 'splitsing' er in het beeld is en hoe beter uitgelijnd de twee afbeeldingen werden. Ook nu kan je voor sommige camera’s nog een focussing screen kopen. Let er wel op dat je camera zo is gemaakt dat je dit zelf kan aanpassen. Kosten zijn niet zo veel: rond de 30 tot 80 euro.

Perfectioneer handmatig scherpstellen

Kopfoto waarbij van handmatig scherpstellen is gebruik gemaakt door Simon Forster

Vergrotend oculair / magnifying eyepiece

Er zijn verschillende soorten vergrotende oculairs op de markt beschikbaar, die je kan bevestigen op je camera, al moet je een flinke tijd zoeken om een goede te kunnen vinden die voor je huidige camera geschikt is. Kosten van een dergelijk vergrootstuk zijn erg variabel, voor een richtbedrag zou je uit kunnen gaan van 50 euro. Een nadeel van een dergelijk apparaat is dat je hierdoor vaak een stuk van de zijkant van je compositie niet meer kan zien.

Een videoloop / videoloop / lcd viewfinder

Een dergelijk apparaat bevestig je aan je LCD scherm, die deze uitvergroot, waardoor je makkelijker kan scherpstellen. Een videoloop zorgt er ook voor dat de zon wordt weggeblokt, waardoor je jouw belichting ook beter goed krijgt.

Heb je nog een tip om beter handmatig te kunnen scherpstellen? Deel hem hieronder!

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke