Onweer fotograferen

Amy Schutte 1402
Eén van de meest magische natuurverschijnselen ter wereld komt gelukkig ook gewoon in Nederland voor: onweer! Tenminste, gelukkig voor degenen die er graag foto’s van willen maken. Minder gelukkig als je er doodsbang voor bent en iedere keer als het onweert thuis onder de deken verstopt zit.

Onvoorspelbaar

Er zijn een paar uitdagingen als het op onweer fotograferen aankomt. Ten eerste is het onvoorspelbaar. Je weet nooit precies waar de bliksem verschijnt en het kan snel van de één kant naar een andere bewegen. Het is dus moeilijk om klaar te gaan staan en je een compositie te maken. Eigenlijk is dat een kwestie van veel geluk - en geduld - hebben.

Belichting

Natuurlijk werken foto’s van bliksem het beste in het donker. Dan steken de lichtflitsen immers het beste af tegen de achtergrond. De werkwijze is ongeveer hetzelfde als bij lange belichting fotografie. Je zet de sluitertijd heel lang, of zet de camera op Bulb modus. Hiermee bepaal je handmatig hoe lang de sluitertijd is; je houdt je vinger op de sluiter totdat je foto ‘klaar’ is en gedurende die tijd staat de sluiter open. Hiermee kun je een langere sluitertijd dan 30 seconden bewerkstelligen, wat het maximum is voor veel camera’s. De ISO zet je laag om ruis te voorkomen en het diafragma hou je klein, ofwel een hoog f/getal. Bijvoorbeeld f/16.

Meerdere flitsen in een foto

Omdat het onvoorspelbaar is waar de flitsen kunnen verschijnen, kun je het beste een lens kiezen met een zo’n klein mogelijke brandpuntsafstand, een groothoeklens. Zet je camera altijd op statief, want wanneer je een lange belichting nodig hebt ga je kleine camerabewegingen zien en wordt je foto onscherp. Wat je kunt doen, is kiezen voor de bulb en de belichting vervolgens een beetje voor de gek houden. Je drukt af wanneer er een bliksemschicht in het kader valt. Je houdt de sluiter open, maar dekt je lens tussendoor af met een zwart vel papier of kaart, die je van huis hebt meegenomen. Zodra er weer een flits in het kader valt, trek je de kaart weg. Zo vang je meerdere flitsen op je foto, zonder dat deze veel te licht wordt. Je kunt de sluiter zo tot wel enkele minuten openhouden, waardoor je meerdere bliksemschichten in één frame kunt vangen.

Licht

Zoek een plek uit met zo min mogelijk lichtvervuiling. Hoe donkerder de lucht, hoe beter de lichtflitsen zich daartegen aftekenen. Zorg dat je zelf een zaklampje bij je hebt, om de instellingen op je camera te kunnen maken en een goede plek voor je statief uit te zoeken. Een hoofdlamp is daar ook fijn voor. Zet je lamp wel uit op het moment dat je afdrukt, om de hoeveelheid omgevingslicht te minimaliseren.

Voorzichtig

Onweer is prachtig, maar wees wijs. Ga niet op een open vlakte staan of onder een hele hoge boom. In Nederland slaat de bliksem gemiddeld 100.000 keer per jaar in. Dat leidt tot ongeveer twee doden per jaar. Wees dus voorzichtig; als de donder binnen 10 seconden van de bliksem volgt, kun je misschien beter het fotograferen staken en veilig naar binnen gaan.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy