9 tips voor documentairefotografie

Redactie digifoto Starter 3081

Wanneer je bezig bent met documentairefotografie, wil je dat er een verhaal wordt verteld in de foto. Dit verhaal krijg je niet zo maar in één foto. Daarom hebben we 11 tips bij elkaar geraapt, waarmee je je documentairefotografie naar een hoger plan tilt.

Plan je documentairefotografie

Wanneer je op fotoreis gaat, begin je eerst met een plan. Of je nu via een organisatie gaat of zelfstandig gaat, er is altijd een plan te maken! Je gaat naar een ander land, duikt diep de cultuur van het land in en komt verschillende goede foto momenten tegen. Vaak merk je niet eens dat dit gebeurt en sta je er niet bij stil. Erg jammer want het gaat niet alleen om de foto maar ook over de ervaring. Door je reis en alles daaromheen te plannen kan je meer genieten van de mooie momenten van documentairefotografie

Ga opzoek naar een verhaal

Sommige documentaire-fotografen maken veel foto's en komen er later thuis achter dat een deel daarvan eigenlijk geen tot bijna geen verhaal vertelt. Ga eerst op zoek naar verbintenis met je onderwerp voordat je je camera in iemand's gezicht drukt. Laat inlevingsvermogen zien aan je gekozen onderwerp waardoor jullie een vertrouwensband opbouwen. Hierdoor durven mensen eerder hun verhaal te delen.

Relatie tussen achtergrond en onderwerp

Dit wordt misschien wel het meest over het hoofd gezien bij documentairefotografie. Een bijpassende achtergrond kan de foto net dat ene duwtje in de rug geven waardoor een mooie foto prachtig kan worden. Let wel op dat je onderwerp de hoofdrol blijft houden in een foto. Zorg daarom voor een rustige achtergrond die de aandacht bij het onderwerp houdt. Daarnaast moet de achtergrond ook bij het onderwerp passen om het verhaal af te maken.

Het juiste moment

Veel fotografen denken dat de beste foto wordt gemaakt door snel te zijn. Schijn bedriegt. Het gaat niet om de juiste plek op het juiste moment, het gaat om lang genoeg op de juiste plek zijn om klaar te staan voor het juiste moment. Door je onderwerp lang genoeg te observeren weet je wanneer er een beweging gaat komen. Zo ben je altijd op tijd met het maken van de foto.

Neem een stapje achteruit

Met een stapje achteruit nemen bedoelen we het ook echt letterlijk. Jaren terug zei Robert Capa: 'Als je foto niet goed genoeg is, ben je niet dichtbij genoeg.' Tegenwoordig is dit met de technologie van nu niet meer nodig. Nu is het mogelijk om foto's bij te snijden zonder dat de kwaliteit eronder gaat lijden. Daarnaast kan je doordat je een stapje terug hebt gedaan, meer achtergrond op de foto zetten. Nu is dat volgens punt drie precies wat we willen.

Actie in documentairefotografie

Ga op zoek naar actie bij documentairefotografie. De meesten fotografen denken bij actie in documentairefotografie aan dynamische, krachtige en energieke beelden. Kijk nu weer naar het winnen van vertrouwen van je onderwerp. Wanneer je in hun hart kan kijken, kom je in de 'actie'. Door de diepste gedachten vast te leggen krijg je op een simpele manier veel actie in je foto. Wanneer er actie is de foto te zien is, is er ook een duidelijk verhaal. Je kan je al fotograaf misschien ongemakkelijk voelen doordat je bij mensen langskomt met een camera, maar vaak vinden mensen dit alleen maar leuk. Door uit je comfortzone te stappen, kun je hele mooie foto's krijgen.

Schrijf je gedachten op

Schrijf alles op wat belangrijk is. Alle mijlpalen die je haalt en alle nieuwe ideeën zullen je helpen beter te worden. Je eigen advies komt uit je onderbewustzijn op momenten dat je dat het meeste nodig zal hebben. Geef jezelf feedback op eerdere foto's en schrijf dit allemaal op. Wanneer je meer fotografen kent die dit ook doen, kan je van elkaar leren. Zo schrijf je je eigen fotografie boek voor jezelf.

Blijft trots op de eigen documentairefotografie

Als fotograaf kan het soms voorkomen dat je onbewust foto's van andere namaakt. Heel normaal, maar vergelijk jezelf niet met andere. Je werk is iets wat je zelf hebt gemaakt en daar moet je trots op zijn. Laat je ook niet beïnvloeden door sociale media. Zo kan je als fotograaf veel te veel hangen aan de likes die je krijgt op sociale media. Laat dit zo snel mogelijk los en focus op je fotografie.

Kijk naar alles met een frisse blik

Stel jij komt al jaren op de zelfde plek voor je documentairefotografie, dan kan het zo zijn dat je mensen gaat herkennen en uiteindelijk bijna iedereen al eens op de foto hebt gezet. De voor de hand liggende houding is 'hier ben ik weer.' Probeer in plaats daarvan een frisse blik te houden en wees voorbereid. Werk laag voor laag om dieper te komen in mensen hun leven. Als je vaker ergens komt zullen mensen je herkennen en steeds een stukje meer vertellen.

Lees ook: Reisfotograaf Charles Borsboom 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie