Hoe werkt een macro-objectief?

Redactie digifoto Starter 3146

Macrofotografie is een populair genre onder zowel startende als gevorderde fotografen. Bij macro-opnamen heb je te maken met vergrotingsfactoren, maar hoe werkt het eigenlijk?

Macrofotografie is in principe het fotograferen van kleine dingen, die in een foto vergroot worden. Ditgeeft ons een heel andere blik op de wereld, want bloemen en insecten en andere kleine details zijn ineens onwijs groot.. Om dit soort foto’s te maken, ontkom je niet aan de aanschaf van een macro objectief.

Wat is macro?

Eigenlijk is macrofotografie een soort extreme close up van kleine dingen, zoals insecten, waterdruppels of bloemen. De bedoeling is om details van dat ‘kleine ding’ zo groot mogelijk af te beelden. Een echte macrolens kan 1:1 afbeeldingen maken: het onderwerp is daadwerkelijk zo groot als op het signaal naar de sensor. Wanneer het beeld op sensor (of film, bij analoog) groter of gelijk is aan het gefotografeerde voorwerp, spreken we van macrofotografie. Is de sensor kleiner, dan spreken we officieel van close up. In de volksmond worden ze echter veel door elkaar heen gebruikt.

Lees ook: Natuurfotografie accessoires: must-haves voor jouw natuuravontuur

Macro- objectief versus 'gewoon' objectief

Bij en macrolens betekent de term macro dat je van dichtbij kan scherpstellen. Macrolenzen zijn, in tegenstelling tot normale objectieven, ontworpen om de beste prestaties bij zeer korte opname afstanden te leveren. Een macrolens kan op hele korte afstanden vanaf de frontlens scherpstellen: de afstand tussen de voorzijde van de lens en het onderwerp kan dus minimaal zijn. Maar dat is niet altijd relevant als je insecten of spinnen wilt fotograferen, want blijven meestal niet zitten als je te dichtbij komt. De brandpuntsafstand van de lens is dan ook belangrijk, en daarom hebben veel macrolenzen een grote brandpuntsafstand.

Lees ook: Kies het beste macro objectief

Brandpuntsafstand van je macrolens

De brandpuntsafstand is vaak de doorslaggevende factor: hoe dichtbij moet je komen? Je hebt macro objectieven in de categorie kort (35-60mm), mid-range (90-105mm), en lang (150-200mm). Korte macro objectieven zijn lichter en vaak voordeliger geprijsd. Het nadeel is dat je minder onscherpte in de achtergrond krijgt (bokeh) en dat je dichtbij moet komen.  Gaat het om stationaire onderwerpen zoals bloemen, postzegels en horloge mechanieken, waarbij je probleemloos dicht bij jouw onderwerp kunt komen? Dan is dit een prima brandpuntsafstand. Bij het fotograferen van dieren zoals insecten en reptielen kun je beter een objectief met een langere brandpuntsafstand kiezen, zodat je vanaf een wat grotere afstand kunt fotograferen. Macro objectieven met een lange brandpuntsafstand hebben vaak een prachtige, zachte bokeh. Daarentegen zijn ze zwaarder en vaak duurder om aan te schaffen. De middenklasse brandpuntsafstanden liggen daar, uiteraard, tussenin. 

Lees ook: Wat is een macro reverse ring?

Alternatieven voor een (duur) macro objectief

Je kunt wel macrofoto's maken zonder een macro-objectief, al is het misschien wel wat omslachtiger. Weet je nog niet zeker of het genre wat voor jou is of heb je op dit moment geen budget beschikbaar om een leuk objectief te kopen? Kijk dan eens naar de mogelijkheden om aan macrofotografie te doen zonder dat je daarvoor een dure macrolens hoeft aan te schaffen. Hier lees je hoe.

 

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie