Vergeet niet om de sensor van je camera regelmatig schoon te maken

Christel  de Wolff 2829

Ineens zie je ze, die vervelende vlekjes in je foto. Soms zijn het muggen die precies besloten om door je foto te vliegen, maar meestal zijn het sensorvlekjes. Vervelend, maar gemakkelijk op te lossen!

Vooral bij landschapsfoto's en portretten met een lichte egale achtergrond vallen ze op; stofvlekjes op je sensor. In de drukkere gedeeltes van je foto's zitten ze ook, maar daar vallen ze gelukkig niet op. Het is heel vervelend om een mooie landschapsfoto pixel voor pixel te moeten bewerken en vaak is dat nog onnodig ook. Door simpelweg je sensor schoon te maken kun je er weer even tegenaan.

Stofhappen is onvermijdelijk

Je doet natuurlijk je best om je objectieven zo min mogelijk te wisselen en wanneer je dat doet, dan let je erop dat je dat niet in een stoffige omgeving doet… toch is het niet te voorkomen dat er stof op de sensor van je camera komt. Je camera is gelukkig niet meteen rijp voor de sloop. Met behulp van een zogeheten swab en een speciale vloeistof kun je het stof gemakkelijk van je sensor afhalen.

Let wel op, want de sensor van je camera is erg gevoelig en het laatste wat je wil is dat je de stof vervangt door krassen. Krassen zijn namelijk permanent en de sensor van je camera vervangen is een dure aangelegenheid. Wanneer je huiverig bent om zelf je sensor te reinigen, kun je ook bij een camerazaak aankloppen. Vaak kan het personeel aldaar je het ook een keer laten zien, waarna je het voortaan een stuk zelfverzekerder zelf kunt doen.

sensor van camera schoonmaken
Bij een foto met een grote egale lucht zoals in dit voorbeeld kun je goed controleren of jouw sensor stof bevat. Je ziet namelijk grijze puntjes verschijnen in het beeld. Je kunt ook een witte muur of een wit vel fotografereren om de stofjes op je sensor zichtbaar te maken. 

Sensorreiniging in de camera

Maar waar is de sensorreinigingsfunctie van mijn camera dan voor, zal je je vragen. Die functie zorgt voor een korte hevige trilling van de sensor, waardoor alle stof er in theorie vanaf glijdt. Maar de trilling zal niet altijd alle vuil verwijderen. Soms is een stofje wat vochtig of vettig en blijft het om die reden gewoon op de sensor zitten, hoe vaak je die ook laat trillen.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel