Tentoonstelling: De collectie belicht door Marwan Magroun
De tentoonstelling laat de harde kant van Rotterdam zien in de jaren ’70 en ’80. In totaal heeft Magroun 22 foto’s geselecteerd. Foto’s van onder andere Ton den Haan, Robert den Hartogh en Peter Martens. Met zijn collectie wil Magroun een beeld geven hoe het was om migrant te zijn in de achterstandswijken van Rotterdam.
Tot stand komen van de tentoonstelling belicht
Bij het schieten van foto’s denkt Magroun altijd na over wat voor een beeld zijn foto’s een decennia later hem zouden geven. Tijdens zijn bezoek aan het Nederlands Fotomuseum zag hij foto’s van Rotterdam 30 jaar geleden. De foto’s van Ton de Haan, Robert Hartogh en Peter Martens lieten afgebroken woningen, laaggeschoold werk, Turkse jongeren met gescheurde kleding en Surinaamse jongeren die de baas waren op de Kruiskade of het Schouwburgplein zien. Deze foto’s lieten hem nadenken over de verschillen tussen toen en nu, maar ook over de gelijkenissen.
Carel van Hees liet als een van de eerste fotografen in Nederland een ander beeld zien van migratie. Magroun herkent zichzelf erg in zijn werk. Hij vindt dat het beeld van een migrant aangepast kan worden als ‘zij’ op een andere manier worden gefotografeerd. Volgens Magroun kan een beeld van een migrant aangepast worden als het maar genoeg wordt vastgelegd en herhaald. Magroun vind het zijn verantwoordelijkheid om de lijn verder te zetten en het beeld van een migrant te verbeteren.
Dit inspireerde Magroun om een collectie samen te stellen en te presenteren in het Nederlands Fotomuseum.
West-Kruiskadekwartier, Rotterdam, 1975 © Peter Martens / Nederlands Fotomuseum
Over Marwan Magroun
Marwan Magroun is in 1985 geboren in Rotterdam. Magroun is van beroep freelance foto- en videograaf. Ook geeft Magroun fotografie les op het voortgezet onderwijs. Magroun is een echte Rotterdammer met heel zijn hart. In 2017 won Magroun de publieksprijs van De Kracht van Rotterdam.
Magroun is op dit moment bezig met een fotoserie over vaders met een buitenlandse achtergrond. Met name de vaders waar het vooroordeel van gaat dat zij niet betrokken zijn met de opvoeding van hun eigen kind(eren).
Schouwburgplein, Rotterdam, 1999 © Lex de Herder / Nederlands Fotomuseum
Over het Nederlands Fotomuseum
De tentoonstelling belicht door Marwan Magroun is te zien van 22 februari 2020 tot en met 10 januari 2021. Het Nederlands Fotomuseum is dinsdag tot zondag geopend van 11: tot en met 17:00. Het Nederlands Fotomuseum is goed bereikbaar met openbaar vervoer en auto. Ook is het Nederlands Fotomuseum goed toegankelijk voor minder valide. Voor de begeleiders van minder valide geld een 50% korting. Voor meer informatie en/of het plannen van jouw bezoek ga direct naar de website van het Nederlands Fotomuseum.
Rotterdam, 1999 © Carel van Hees / Nederlands Fotomuseum