Tricky..

Hoe goed ken jij je bokeh? Zien we links of rechts f/1.4?

Franciëlle Rozendal 2730

Reisfotograaf Pierre Lambert heeft in een video die hij online heeft gezet willen aantonen dat het niet altijd om cijfers gaat.

Bokeh test

Zit er nu echt zo veel verschil tussen f/1.4 en f/1.8? Pierre Lambert besloot dit uit te testen. Een soort van blinde ‘smaaktest’. Zo wilde hij er achter komen of zijn publiek het verschil zou opmerken tussen de opnames die genomen werden met diafragma waardes als f/1.4 als f/1.8, en daar tussen nog een aantal opnames die met f/2.8, f/4 en f/5.6 genomen werden.

De reacties op zijn video verschillen enorm van elkaar, maar het kwam er op neer dat vrijwel niemand het verschil kon herkennen tussen f/1.4 en f/1.8. In de video hieronder is te zien dat Pierre Lambert met meerdere prime lenzen de stad in gaat om voorbeelden te schieten en de verschillen benoemd tussen de objectieven.

Zijn vraag is dan ook: ‘is het echt de moeite waard om bijna het dubbele te betalen voor één stop meer licht en een wat betere bokeh?’.

 

 

Verschil is moeilijk te zien

Het gaat niet alléén om de kwaliteit van de bokeh. De meest f/1.4 lenzen dienen voor professioneel gebruik, met een betere bouwkwaliteit en van een hogere kwaliteit wat optieken betreft. Bovendien maakt de extra 2/3 van een stop licht een groot verschil wanneer je iets als astrofotografie fotografeert. Hierdoor is onder andere de SIGMA 14mm F1.8 DG HSM | Art erg populair onder fotografen die het liefst shots maken van de sterrenhemel en dat combineren met landschap foto’s.

Voor het merendeel van het grote publiek zullen de verschillen in kwaliteit toch niet afwegen tegenover het prijsverschil. Opnames van vele beginners en semi-pro fotografen gaan puur online, waardoor ze gecomprimeerd worden en eigenlijk alleen het daglicht zien op sociale media en/of op een smartphonescherm. Pierre Lambert stelt dat de resultaten te veel met elkaar gemeen hebben om het prijsverschil echt te rechtvaardigen. Wat hij voorstelt is om wat geld apart te leggen en opnieuw te investeren in nieuw apparatuur of educatieve cursussen en zo op een hoger niveau te fotograferen. Denk jij er ook zo over?

De foto uit de header is overigens hieronder te zien, met het correcte antwoord. Lastig? Inderdaad…

bokeh