Stilleven fotograferen: zo doe je dat

Christel  de Wolff 4839
Is jouw interesse gewekt om stilleven te fotograferen? Dan ben je natuurlijk benieuwd naar hoe het dan wél moet. Daarbij helpen de volgende tips:

Eerder legden we je de meest gemaakte fouten in Stilleven fotografie al voor. Lees dit artikel hier. Is jouw interesse gewekt om stilleven te fotograferen? Dan ben je natuurlijk benieuwd naar hoe het dan wél moet. Daarbij helpen de volgende tips:

Tip 1: combinatie en plaatsing

Denk goed na over de combinatie van objecten die je gaat fotograferen. Een stilleven moet er niet uitzien als een gemiddeld kraampje op een rommelmarkt. Hoewel het stilleven uit stilstaande objecten bestaat, vertel je met een goede foto alsnog een verhaal.

Kies je ervoor om maar één object te fotograferen? Dan is de combinatie niet aan de orde, maar heb je nog wel rekening te houden met de plaatsing van het voorwerp. Zo kun je experimenteren met het maken van bijvoorbeeld close-ups, om bijzondere details te laten zien.

stilleven fotograferen, tips

Tip 2: samenstellen van je stilleven

Het blijft niet bij de combinatie en plaatsing van objecten alleen. De sfeer eromheen moet ook goed zijn. Ga bewust met je voor- en achtergrond om. Zoek een ondergrond die egaal is, zoals een tafellaken of iets robuusts als een plank. Voor de achtergrond ga je hetzelfde te werk.

stilleven fotograferen, tips

Tip 3: opbouwen van je stilleven

Maak van te voren een schetsje van hoe je denkt dat je het wil hebben. Zet je camera op een statief en begin met opbouwen. Kijk regelmatig door de zoeker of de compositie overeenkomt met je schets en dus je ideale plaatje. Maar pas op voor tunnelvisie. Als je gaandeweg een compositie tegenkomt die eigenlijk interessanter dan jouw eerste schets, dan is het helemaal niet erg dat je hiermee verder gaat!

Tip 4: kies of creëer het juiste licht

Licht is enorm belangrijk. Dat geldt voor iedere soort fotografie, maar met stilleven misschien nog wel het meest. Met licht verhef je jouw stilleven namelijk naar een kunstwerk. Kies niet voor daglicht, dat is vaak wat te gewoontjes. Vul dit licht aan met softboxen en flitsparaplu’s. Op die manier kun je het licht sturen hoe jij het wilt hebben. Heb je geen (professionele) studioset, maar wil je wel experimenteren met stilleven? Dan kom je ook al een heel eind met een bureaulamp en wat aluminiumfolie om te reflecteren. Zeker niet ideaal, maar je kunt wel kijken of het iets voor je is, voordat je overgaat tot een dure aankoop.

stilleven fotograferen, tips

Tip 5: instellen van je camera voor stilleven

Als je werkt met kunstlicht is het belangrijk om je camera-instellingen in de gaten te houden. Met name je sluitertijd zal moeten worden aangepast op de constructie van licht die je hebt gebouwd. Doorgaans zal je een stilleven met een wat langere sluitertijd moeten maken. Maar dat is absoluut geen probleem wanneer je met een statief werkt. Je onderwerp loopt in ieder geval niet weg. Daarnaast kun je ook kritisch kijken naar je diafragma en je ISO-waarden. Zoals al gezegd bepaald het diafragma grotendeels je scherptediepte en wil je zo min mogelijk ruis in je beelden. Hou je ISO dan ook laag en kies een groot diafragma.

Ben je geïnspireerd geraakt en ga je aan de slag met het fotograferen van stilleven? Wij zien je creaties graag terug in onze gallery.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel