Kies het statief dat bij je past
Voor veel technieken, denk aan een lange sluitertijd of macrofotografie, is een statief aan te raden. Er zijn echter heel veel verschillende (soorten) statieven. Welke kies je?
Welk statief bij jou past, is natuurlijk sterk persoonlijk. Wat zoek je, hoeveel kun je tillen, hoe vaak ga je ‘m gebruiken en wat is je budget? We helpen je!
Waarom een statief
Een statief zorgt ervoor dat je camera stevig en stil staat. Het is daarom een handig hulpmiddel om bewegingsonscherpte weg te nemen bij bewegende onderwerpen of bij minimale lichtomstandigheden. Of juist als je met lange sluitertijden aan de slag wil gaan, en toch een scherpe foto wil krijgen. Ook is het handig bij productfotografie, of bijvoorbeeld foodfotografie om je handen vrij te hebben om het object anders te positioneren. Of hij kan dienen als extra ondersteuning, een 300mm tele objectief weegt al snel een kilo of 3. Na een tijdje fotograferen zou je hand wel vanzelf gaan trillen!
Budget voor je statief
Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te bepalen hoeveel geld je kwijt wil aan je nieuwe statief. Als je net begint met fotograferen en je eens wil kijken of je een statief überhaupt wel veel zult gebruiken, kan een statief van 400 euro een behoorlijke gok lijken. Maar een goed statief kan je hele leven meegaan. Probeer daarom eerst eens verschillende statieven uit, maar ga niet meteen voor de meest goedkope. De kans bestaat dat je dan al snel een nieuwe aan wil schaffen, en je geld is alsnog weggegooid.
Stevigheid
Veel professionele fotografen zullen zeggen: waarom zou je je dure camera, misschien met dito objectief, op een goedkoop statief zetten. Wanneer deze immers niet stabiel is en je apparatuur valt, is je verlies immers aanzienlijk. Daar zit zeker wat in. Controleer altijd de capaciteit van het statief en speel op safe. De kans is groter dat fabrikanten de capaciteit iets in hun voordeel afronden. Houd ook rekening met dingen als wind of een onstabiele ondergrond als zand of klei. Die hebben uiteraard veel invloed op de stabiliteit van het statief en zorgen ervoor dat het eerder om kan vallen.
Bevestiging van je camera
Bij de meeste statieven bevestig je een plaatje aan je camera, die je vervolgens met een quick release aan de kop van je statief bevestigt. Dit moet stevig zijn maar vooral soepel gaan. In de praktijk zul je je camera talloze keren op je statief plaatsen en weer losmaken. Dit moet je blind en snel kunnen doen. Zorg ervoor dat de verkoper je het statief demonstreert met een camera, en probeer het zelf ook eerst een aantal keren uit. Blijf je ‘hangen’? Dan is een ander statief wellicht meer geschikt. Er zijn verschillende koppen voor het statief, soms koop je die los van het onderstel. Een aantal voorbeelden:
- Balhoofd - Dit is de meest voorkomende statiefkop. Het werkt met een bal/kom principe en is gemakkelijk met één hand in te stellen. De bal zorgt ervoor dat je de camera in elke gewenste richting kan bewegen, door de ronde vorm.
- Drieweg kop - Deze kop zit vaak op de kant-en-klare statieven die voor een leuke prijs te koop zijn. Maar je kunt ze ook los kopen, vaak met verschillende waterpassen ingebouwd. Op deze knop heb je verschillende schroeven om de kop - en dus je camera- in de verschillende assen in te kunnen regelen. Je kunt ze individueel van elkaar los of vastzetten.
- Gimbal - Deze statiefkop wordt ook veel op een monopod gebruikt. Een gimbal is het type statiefkop dat je camera stabiliseert. De gimbal zorgt ervoor dat je camera altijd recht blijft, ook al beweeg je de stabilizer. Ook enorm handig voor video. Deze statiefkoppen zijn vaak wel duurder.
Het gewicht van je statief
Hopelijk weet je, wanneer je een statief gaat aanschaffen, al min of meer waar je het vooral voor zult gebruiken. Een statief dat je mee wil nemen de natuur in, of op reis, moet kleiner en lichter zijn dan een statief dat je vooral in je thuisstudio wil gaan gebruiken. In principe zijn zwaardere statieven beter bestand tegen wind, maar je moet het wel zelf (kunnen) dragen. Onthoud dat je je statief altijd nog kunt verzwaren, zeker wanneer er een haak aan het middenkolom zit. Je kunt hier bijvoorbeeld je cameratas voor gebruiken! De hoogte is ook belangrijk, zeker als je zelf lang bent. De hele tijd voorovergebogen staan omdat je statief niet hoger kan, wordt snel vervelend.
Waterpas
Misschien een klein detail, maar aangezien je je statief waarschijnlijk langdurig gaat gebruiken is het goed om na te denken over een waterpas. Hiermee kun je je statief netjes waterpas zetten, wat handig is voor panorama’s. Sommige camera’s hebben trouwens een waterpas ingebouwd, of je kunt ook kleine waterpasjes kopen voor de flitsschoen van je camera. Als alternatief.
Kingjoy G-serie
Kingjoy biedt een statievenlijn die bestaat uit modellen die zijn gemaakt van hoge kwaliteit aluminium of van acht lagen carbon. Beide materialen staan garant voor compactheid, lichtgewicht en stevigheid. Het perfecte statief voor jou? Lees meer over de compacte en veelzijdige Kingjoy G-serie statieven.