Tips voor een te gek panorama

Amy Schutte 494
Met een panorama kun je een heel wijd landschap of juist een heel hoog gebouw (vertorama) in beeld brengen.

Een panorama is zo’n hele brede foto, met een afwijkend aspect ratio dan andere foto’s. Je plakt als het ware verschillende foto’s aan elkaar om dit resultaat te behalen. Programma’s als Lightroom en Photoshop zijn hier heel ‘slim’ in, en als je je foto’s goed hebt genomen gebeurt dat min of meer vanzelf. Met deze tips maak je een te gek panorama!

panorama foto's, panorama

Basis van een panorama foto

Normaal heeft een foto meestal de verhouding 4:3. Een panorama foto heeft heel andere verhouding, bijvoorbeeld 3:1, afhankelijk van hoe je je panorama samenstelt. Een panorama bestaat namelijk uit verschillende foto’s, die tenminste twintig procent overlap hebben op elke foto. Elke ‘buurman’ valt dus over de ander heen. Dankzij software als Photoshop en Lightroom kun je de foto’s aan elkaar ‘plakken’ en een hele lange (of hoge) foto maken. 

Statief

Omdat de foto’s naadloos op elkaar aan moeten sluiten en je dus op exact dezelfde hoogte moet zijn, is een statief aan te raden. Heb je er geen bij de hand? Probeer dan een plek te zoeken waar je je camera op kunt zetten en voorzichtig kunt bijdraaien. Zorg dat je statief recht staat. Je eerste foto kan keurig waterpas zijn, ook al staat je statief dat niet. Dat komt omdat je de kop bij hebt gedraaid ten opzichte van de poten. Ga je nu links of rechts draaien, dan komen de buitenste foto’s scheef uit. Probeer er dus voor te zorgen dat het statief zelf waterpas staat. Als dit niet het geval is, kan de software het moeilijker hebben met je foto’s aan elkaar plakken. 

Gebruik je telefoon

Uiteindelijk wil je natuurlijk een te gek panorama van hoge kwaliteit, die je met je camera geschoten hebt. Wanneer je in RAW fotografeer, heb je nog de meeste mogelijkheden om na te bewerken. Toch is de panorama functie van je mobiele telefoon een enorm handig hulpmiddel. Hiermee kun je alvast vaststellen wat er in je panorama moet komen en wat de compositie wordt. Die is bij een panorama immers net zo belangrijk! Je kunt een aantal snelle test foto's maken om uiteindelijk een te gek panorama te maken met je camera.

Handmatige instellingen en histogram

Omdat het belangrijk is dat alle foto’s die je aan elkaar gaat plakken met dezelfde instellingen gemaakt zijn (je wil immers niet de afzonderlijke foto’s terugzien), kun je het beste je instellingen handmatig maken. Maar het kan zomaar zijn dat een deel van je panorama lichter is als een ander, omdat er bijvoorbeeld meer lichte lucht op te zien is, of omdat de zon vanaf een bepaalde hoek schijnt. Als je een camera hebt waar je het histogram in LiveView kunt krijgen, is het een goed idee om je hele panorama langs te ‘glijden’ en te checken of het nergens uit het diagram loopt. Stel hiervoor eerst je camera op, zodat dit de daadwerkelijke foto’s worden. Eventueel kun je nu je instellingen nog aanpassen. 

panorama foto's, panorama

Aan de slag

Zet je statief goed op, maak je instellingen en zorg dat je klaar bent. Maak de uiteindelijke foto’s vlot na elkaar, omdat de lichtcondities doorlopend veranderen. Omdat alles in één foto samengevoegd wordt, is het vervelend als er ineens een wolk voor de zon komt en de rechterkant veel donkerder uitpakt dan de linkerkant. Maak je foto’s daarom vlot achter elkaar. Sommige fotograferen maken om deze reden hun foto’s in Jpeg en niet in RAW, want dat kan iets vertraging opleveren bij de verwerking. De meeste camera’s (en sd kaarten) kunnen echter vrij snel data verwerken, dus je kunt kiezen. Als je de foto’s nog individueel wilt kunnen nabewerken (allemaal met dezelfde instellingen) dan kun je beter voor RAW kiezen, is het niet nodig kies dan voor Jpeg. Vergeet de 20 procent overlap tussen je foto’s ook niet!

Hoe je je panorama uiteindelijk afmaakt, lees je hier.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy