De nifty fifty voor landschappen

Amy Schutte 2417
De nifty fifty, een prime objectief van 50mm, ook vaak standaardlens genoemd, is populair. Vooral voor portretfotografie. Maar het objectief is veelzijdig en kan ook uitstekend ingezet worden voor landschapsfotografie.

Veel fotografen voegen al vrij snel een 50mm aan hun arsenaal toe. Het objectief is vaak niet duur en staat in de meeste gevallen bekend om de scherpe beeldkwaliteit. Normaal gesproken zullen veel landschapsfotografen wellicht voor een grotere hoek kiezen, maar de 50mm nifty fifty kan het erg goed doen. Lees mee.

nifty fifty, standaardlens, standaard objectief, 50mm

Verschillende 50mm of nifty fifty objectieven

Elk merk heeft een 50mm objectief in zijn assortiment. Bovendien zijn er nog standaard objectieven van andere merken verkrijgbaar, zoals Tamron en Sigma. Ze zijn er voor verschillende lensvattingen, want systeemcamera’s van Nikon hebben bijvoorbeeld een andere lensvatting dan de DSLR’s van hetzelfde merk. Let dus goed op dat je de juiste aanschaft. Vaak zijn er ook nog verschillen in de maximale diafragmaopening. Een objectief vn f/1.4 is lichtsterker dan bijvoorbeeld een f/1.8, maar ook vaak wat duurder. Lees van tevoren wat reviews, zodat je een fijn objectief aanschaft.

Lichtsterkte van de standaardlens

Eén van de redenen waarom de standaardlens zo populair is, is zijn lichtgevoeligheid. Het objectief is vaak in verschillende maximale diafragma openingen verkrijgbaar, variërend van f/1.2 tot f/2.0. Dat is groot, want hoe kleiner het getal, hoe wijder het diafragma open kan. De meeste kitlenzen hebben een maximale diafragmaopening van f/5.6. Dat betekent dat je met de 50mm kunt fotograferen bij slecht licht, zonder dat je je ISO omhoog hoeft te doen. Ontzettend handig in bijvoorbeeld de gouden uren, wanneer je minder licht hebt. Voor landschapsfotografie in de vroege ochtend, of op een donkere dag is dit dus enorm geschikt.

Focus op ‘kleinere’ dingen

Bij een wijde hoek is vaak het hele landschap het onderwerp van de foto. Dat kan te gek zijn, maar het is lastiger om de kijker je foto in te trekken. Wanneer je één duidelijk onderwerp kiest, kun je daar je compositie omheen bouwen. Dat is weer een goed idee om met een iets kleinere hoek te doen: je kunt dan gemakkelijker een onderwerp ‘isoleren’. Omdat je met je nifty fifty niet kunt zoomen, zul je meer moeite moeten doen om een mooie compositie te maken. Hierdoor krijg je vaak een beter doordachte foto en een mooi eindresultaat.

Scherpte van de nifty fifty

De nifty fifty 50mm staat bekend om de scherpe beeldkwaliteit. Vaak veel beter dan een zoomobjectief, dat wellicht ook 50mm in zijn bereik heeft (zoals veel kit objectieven). Dat is logisch, want een zoom objectief is een alleskunner. Die kan immers verschillende brandpuntsafstanden aan. Maar het betekent ook dat je iets aan kwaliteit inlevert. De standaard lens hoeft alleen maar op 50mm te fotograferen. De verschillende lenselementen in het objectief zijn daarop - en alleen daarop, perfect afgesteld. Je hebt daardoor bijna een perfecte scherpte, en trouwens ook nauwelijks vervorming.

nifty fifty, standaardlens, standaard objectief, 50mm

Wijdere hoek ook mogelijk

Wanneer je met een nifty fifty op pad gaat, zit je aan die beeldhoek vast. Maar je kunt er natuurlijk ook creatief mee omgaan. Wil je wel een heel, wijds landschap in je foto opnemen? Dan kun je ook meerdere foto’s aan elkaar ‘plakken’, en een panorama maken.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy