Gebruik je camerariem
Wellicht denk je; er zullen toch niet zoveel manieren zijn om de camerariem te gebruiken? Maar door je camerariem op de juiste manier in te zetten, kan het je foto’s verbeteren.
De standaard camerariem
De meeste camera’s worden geleverd met een camerariem, waarop vaak het merk van je camera in grote letters vermeld staat. Soms zit de riem al aan je camera bevestigd, soms moet je dit zelf doen. Als de riem al op je camera zit, en je wil deze er vanaf halen, maak dan even een foto van de manier waarop de camera bevestigd is. Zo kun je later controleren of je hem goed hebt teruggezet. Soms zit er een rubberen vierkantje aan je camerariem. Altijd al afgevraagd waar die voor is? Dit rubberen stukje kun je over de zoeker (het ‘kijkgat’) van je camera schuiven. Wanneer je opnamens maakt met lange sluitertijden kan hier wat licht doorheen lekken, en het kapje voorkomt dat.
Bevestig de camerariem
Wanneer de riem niet aan de camera vast zit, of je wil deze bijvoorbeeld wisselen, kun je dat op de volgende manier doen. Bevestig de onderkant van de bandjes van buiten naar binnen. Heeft je riempje een extra plastic schuifje, om losse riempjes op z’n plaats te houden, zorg dan dat deze onder de ‘gesp’ zit. Schuif het uiteinde eventueel door het extra plastic bandje heen. Nu kom je bij de gesp uit. Om geen losse eindjes te houden, die in de weg kunnen zitten bij het bedienen van je camera, kun je het beste ‘andersom’ werken. Dat betekent dat je het uiteinde voorbij het gespje laat gaan, en dan vanaf onder terug steekt in de richting van je camera. Je moet hiervoor wel eerst wat ruimte creëren bij de gesp. Het is een klein beetje pielen, maar dan heb je niet meer met onhandige uitsteeksels te maken. Die zit nu namelijk tussen de band van de riem!
Gebruik je camerariem voor betere foto’s
Je camerariem is natuurlijk enorm handig om je camera mee te dragen. Maar je kunt hem ook inzetten om je camera te stabiliseren. Doe de riem om je nek en houd je ellebogen tegen je lichaam gedrukt. Dit is sowieso een fijne houding, want je hoeft nu alleen nog je onderarmen onder controle te houden. Trek nu de camera naar voren, waardoor de riem strak komt te staan. Zo gebruik je je nek, en de riem, voor meer stabilisatie. Je moet dan wel LiveView gebruiken.
Een andere manier om de camerariem in te zetten voor stabilisatie, is wanneer je laag bij de grond fotografeert. Bijvoorbeeld wanneer je op ooghoogte van kinderen of dieren wil zijn. Laat de riem naar beneden hangen en ga met je voet op de riem staan. ‘Trek’ de camera als het ware naar boven toe, zodat er druk op de riem komt. Hierdoor is je camera weer stabiel!
Ook handig met een camerariem
Soms heb je een stabiele ondergrond nodig voor je camera, maar je hebt geen statief (bij je). Bijvoorbeeld wanneer je lange sluitertijden wil gebruiken. Je kunt dan een andere stabiele ondergrond gebruiken, zoals een tafel of een vensterbank. Vouw de camerariem netjes op, zodat een klein pakketje ontstaat. Leg deze onder de lens, waardoor je de lens meer naar boven kunt richten. Hoe groter het pakketje, hoe hoger de lens. Zo pas je de richting en het beeld aan!
De camerariem is dus enorm handig!