Beïnvloedt het tijdstip je foto?
De gouden uren worden vaak getipt als het beste tijdstip voor je fotografie. De middagzon zou vermeden moeten worden. Maar hoe zit het daar nu eigenlijk precies mee?
Schaduwen
Het tijdstip heeft in principe alleen invloed wanneer je gebruik maakt van daglicht. Dat kan buiten zijn, of wanneer je een raam als lichtbron gebruikt. De stand van de zon bepaalt de richting van het licht. Vroeg in de dag, wanneer de zon nog laag staat, is die hoek anders dan midden op de dag, wanneer de zon hoog aan de hemel staat. Wanneer je weleens zelf licht opgesteld hebt, bijvoorbeeld in een studio, dan zul je wellicht gemerkt hebben dat licht dat in een hoek valt, mooier is. Dat geldt ook voor de zon. Zonlicht recht van boven geeft harde schaduwen maar ook op onflatteuze plekken.
Kleur en sterkte van het licht op en ander tijdstip
Ook kan daglicht verschillende kleuren aannemen. Met ons blote oog zien e dat nauwelijks, omdat onze hersenen kleuren interpreteren en ons vertellen dat wit wit is, ongeacht het tijdstip. Maar in een camera werkt het niet zo. In de gouden uren heeft het licht een warme, meer roodkleurige toon. In schemering is het meer blauw. In de middagzon is het neutraler van kleur. Het nadeel van de gouden uren is dat het licht veel minder sterk is. Je zult dus in veel gevallen met een langere sluitertijd moeten werken, of je ISO hoger zetten. Op het midden van de dag zul je dat probleem meestal niet hebben.
Werken met tegenlicht
Al krijg je als beginnend fotograaf vaak het advies om tegenlicht te vermijden, mits goed gebruikt kan het een te gek effect aan je foto geven. Je kunt ervoor kiezen om silhouetten te fotograferen, het tegenlicht als rimlicht te gebruiken of om een lensflare in je foto op te nemen. Dit werkt het beste als de zon nog (of weer) laag aan de hemel staat. Anders zul je immers een heel laag standpunt moeten kiezen, met als consequentie dat je achtergrond slechts uit lucht bestaat.
Diepte
Vooral wanneer je landschappen fotografeert, kan het licht een grote invloed hebben voor het gevoel van diepte in je foto. Zijlicht, wat schaduwen werpt over het landschap, geeft die diepte. Bij heel gelijkmatig licht, bijvoorbeeld recht van boven, kan je landschap wat vlak worden. Schaduwen kunnen je helpen!
Omgevingsfactoren op ieder tijdstip
Natuurlijk is het niet alleen het licht dat van invloed is op het tijdstip. Midden op de dag is het ook vaak drukker. Vooral bij druk bezochte bezienswaardigheden, of straatfotografie, kan dat een stempel op je foto drukken. Misschien een stempel dat gewenst is, maar desalniettemin krijg je een andere foto midden op de dag, dan vroeg in de ochtend.
Het tijdstip waarop je je foto maakt heeft op vele manieren invloed op je foto. Probeer daarom te plannen!