Een standaard objectief voor straatfotografie

Amy Schutte 1780

Veel straatfotografen gebruiken een standaard objectief voor hun werk. Grootheden als Henri Cartier-Bresson zweerden erbij. Een standaard objectief heeft dan ook zeker zijn voordelen.

Een standaard objectief is een objectief met een vaste brandpuntsafstand, waarbij de kijkhoek overeenkomt met die van ons gezichtsveld. Voor een fullframe camera is dat meestal een 50mm, voor een APS-C camera (met cropfactor) meestal een 35mm of 28mm. De wereld op de foto komt dus erg overeen met de wereld zoals we die zien. Een vaste brandpuntsafstand betekent dat je niet kunt zoomen, dus je zult dichterbij of verder weg moeten gaan staan als je een andere uitsnede wilt.
Waarom is dit objectief een aanrader voor straatfotografie?

standaard objectief, standaardobjectief, standaardlens, 50mm, nifty fifty, straatfotografie

Standaard objectieven zijn klein

Als straatfotograaf wil je waarschijnlijk zo onopvallend mogelijk te werk gaan. Als je mensen aan het fotograferen bent wil je hun gedrag laten zien. Als ze je opmerken heb je grote kans dat dit veranderd. Een standaard objectief is een klein en onopvallend objectief. Je hebt een veel grotere kans om onopgemerkt te fotograferen dan wanneer je met een groot teleobjectief op straat gaat staan. Klein betekent ook dat het makkelijk mee te nemen is en gemakkelijk in een tas past. Dat is weer handig als je onverhoopt ineens in een minder prettige buurt terecht komt.

Standaard objectieven zijn budgetvriendelijk

Doordat het geen zoomobjectief is, zijn minder lenselementen nodig. En door het kleine formaat zijn er minder materialen nodig. Over het algemeen zijn deze objectieven dan ook zeer vriendelijk geprijsd. Toch is het aan te raden om niet direct voor de allergoedkoopste te gaan. Houd rekening met de kwaliteit, autofocus en eventueel beeldstabilisatie. Zo schaf je meteen een objectief aan waar je jaren mee vooruit kunt.

Grote diafragmaopening

De meeste standaard objectieven hebben een grote maximale diafragma opening, aangegeven met een klein f/getal. Dit betekent dat ze goed presteren bij slechte lichtomstandigheden. Bovendien kun je, met een grote diafragmaopening, veel controle houden over de scherptediepte. Hoe groter het diafragma (laag f/getal), hoe meer licht er op de sensor valt en hoe kleiner de scherptediepte. Zo kun je een mooie onscherpe achtergrond kiezen, als je dat wil.

Dichtbij scherpstellen

Met de meeste standaard objectieven is het geen probleem om dichtbij scherp te stellen. Dat is handig, want anders zou je hiervoor een macro objectief of close up voorzetlens moeten gebruiken. Je kunt een voorgrond onderwerp dichtbij kiezen, en een mooie onscherpe achtergrond maken door je diafragma open te zetten.

standaard objectief, standaardobjectief, standaardlens, 50mm, nifty fifty, straatfotografie

Fijne zichthoek

Zoals we al even aanstipten, geven standaard objectieven een fijne kijkhoek. Het komt sterk overeen met die van onze eigen ogen. De foto’s geven een totaalbeeld, dus niet sterk vergroot. Zo kun je het onderwerp in zijn omgeving fotograferen, wat natuurlijk een belangrijk onderdeel is van straatfotografie. Bovendien is het kader ook niet te wijd. Dan kan de intimiteit verloren gaan, en voor je het weet heb je een zoekplaatje waar niet meer duidelijk is wat het onderwerp is.

Een standaard objectief is dus een goede keuze voor straatfotografie. Als het goed genoeg was voor Henri Cartier-Bresson, dan trekken we dat natuurlijk niet in twijfel!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy