Nooit meer een scheve horizon

Amy Schutte 1654
Eén van de meest gemaakte beginnersfouten in de fotografie, is het maken van een foto met een scheve horizon. Het staat slordig, en bij het corrigeren in de nabewerking valt er altijd een deel van de randen van je foto af. Met deze tips is je horizon voortaan altijd recht.

Twee benen en twee handen

Zorg dat je goed, stevig staat. Dat lijkt voor de hand te liggen, maar maar al te vaak dient een foto gelegenheid zich onverwachts aan. Je moet dan misschien nog wat instellingen maken op je camera en snel de foto maken, voordat het moment weer voorbij is. Maar het stevig staan, met je gewicht goed verdeeld over beide benen, moet een tweede natuur worden. Let er dus extra op. Zet beide voeten plat op de grond en sta sterk: als iemand je een klein duwtje geeft, zou je niet om moeten vallen. Gebruik ook beide handen. Sowieso is je camera dan stabieler, want je hebt dubbel zo veel spierkracht om deze te ondersteunen. Een scheve horizon komt doordat je camera iets gekanteld is, en dat gebeurt met twee handen minder snel dan wanneer je maar één hand gebruikt. Bovendien kun je het dan nauwkeuriger corrigeren. Houdt met je rechterhand de body vast en druk ermee af, met je linkerhand ondersteun je het objectief en stel je, eventueel, scherp.

rechte horizon

Wees je bewust van de horizon, maar ook van verticale lijnen

In sommige gevallen is de horizon duidelijk zichtbaar, bijvoorbeeld wanneer je een landschap fotografeert, of op het strand. Houd deze dan goed in de smiezen. Is de horizon wat minder duidelijk, kijk dan ook eens naar verticale lijnen, bijvoorbeeld langs gebouwen of verkeersborden. Deze staan meestal recht, dus als je deze langs de verticale lijn van je kader houdt, is je foto netjes recht.

rechte horizon

Gebruik het raster langs de horizon

Op de meeste camera’s kun je een raster aanzetten. Dit raster is onder andere bedoeld om je te helpen met de compositie, en heeft vaak twee horizontale en twee verticale lijnen. Of je kunt een fijner raster selecteren. Dit raster verschijnt in beeld met LiveView (op je scherm) of je ziet het in de zoeker. Je kunt je foto zo netjes oplijnen langs de horizontale of verticale lijnen.

Focuspunten

Kun je het raster niet vinden, of heb je geen tijd om het te activeren? Dan kun je de scherpstelpunten gebruiken die je door de zoeker zit. Deze zitten ook recht naast elkaar, dus wanneer je ze in je hoofd met elkaar verbindt, heb je ook een rechte, horizontale lijn. Nu nog even de waterpas in je hoofd activeren. Waarschijnlijk ben je op deze manier niet heel nauwkeurig, maar een klein verschil aanpassen in de nabewerking is makkelijk. Het verlies aan de randen is dan ook minimaal.

rechte horizon

Waterpas

Gebruik je een statief? Met een beetje mazzel heeft deze een waterpas ingebouwd. Zorg dat het hele statief waterpas staat, en niet alleen de kop. Als je de camera dan beweegt, is ‘ie nog steeds waterpas. Heeft je statief geen waterpas? Dan kun je er eentje aanschaffen die je op de flitsschoen (bovenop) je camera kunt zetten. Sommige camera’s hebben een digitale waterpas ingebouwd, dat is natuurlijk helemaal handig.

Genoeg manieren om ervoor te zorgen dat je foto direct een rechte horizon heeft. Een kleine aanpassing of controle in de nabewerking is natuurlijk niet erg, maar hele scheve foto’s (tenzij het een creatieve keuze is) zijn voortaan verleden tijd.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy