Overweeg je de sprong te nemen van amateur naar professioneel fotograaf?

Christel  de Wolff 3269
Je herkent het misschien wel, als hobbyfotograaf word je regelmatig gevraagd om iets te fotograferen. Je krijgt veel complimenten en het fotograferen slikt steeds meer van je vrije tijd op. Je begint te dromen van een professionele carrière. Zeg je meteen je baan op?

Wacht daar nog maar even mee! Als je vaker in opdracht gaat fotograferen, kan dat in de meeste gevallen nog prima naast je baan. Wees realistisch, nu heb je even een paar leuke opdrachten, maar blijven die in de toekomst binnenstromen? Het is lastig om je brood te verdienen met fotografie en de meeste fotografen hebben er nog een (part-time) baan naast.

Kamer van Koophandel

Als je opdrachten hebt, moet je gaan overwegen om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Ook hier moet je goed kijken naar wat je verwacht te gaan verdienen. Tot een bepaald bedrag per jaar mag je in Nederland bijverdiensten aan de belasting opgeven als  ‘overige inkomsten’ en sommige kleine klusjes mag je zelfs opschrijven als vrijwilligerswerk. Let ook op als je een uitkering ontvangt, dan kunnen de regels namelijk een stuk strenger zijn. Zodra je een aardige boterham kunt gaan verdienen, is het een vereiste om je in te schrijven als ondernemer en dus bij de Kamer van Koophandel.

Vragen die je jezelf moet stellen als je wilt beginnen als professionele fotograaf zijn: kan ik op lange termijn geld blijven verdienen met fotografie? En, hoe haal ik nieuwe opdrachtgevers binnen? Het kan namelijk zijn dat je nu in de zomerperiode een paar leuke opdrachten hebt staan, maar dat deze klanten je in de winter helemaal niet nodig hebben en ook dan moet de kachel natuurlijk branden!

geld verdienen met fotografie

Lees ook: Verveel jij je al? Fotografie ideeën voor binnenblijvers

Dingen regelen! 

Ook moet je orde op zaken stellen. In loondienst had je je pensioen en secundaire arbeidsvoorwaarden misschien prima voor elkaar maar als zelfstandige moet je daar zelf om denken. Ook een verzekering voor je apparatuur is natuurlijk een must want naar mate je professioneler wordt, worden je camera’s, objectieven en accessoires ook steeds prijziger. Ga je op locatie op pad of in een studio? Misschien moet je wel investeren in een set (portable) studioflitsers.

Daarnaast zal je vanaf het begin administratie bij houden omdat je anders nog wel eens voor verrassingen kan komen te staan als de belastingdienst ineens bij je aanklopt. Ga er maar vanuit dat je dit niet binnen een paar uur onder de knie hebt en plan genoeg tijd in om het uit te zoeken, later heb je hier namelijk veel baat bij. Een boekhouder inschakelen, scheelt natuurlijk een hoop opzoekwerk en stress, maar hier zit ook wel weer een prijskaartje aan.

Succesvol worden als fotograaf

Als je eenmaal door het papierwerk heen bent is het hopelijk weer tijd om je creatief bezig te houden. Je kunt nu niet meer terug, dus zal je veel tijd moeten besteden aan het binnenhalen van opdrachtgevers en het kwalitatief op pijl houden van je werk. Zonder het één, kan het ander niet bestaan. Een goede zelfreflectie is hierbij noodzakelijk. Je moet soms hard zijn tegen jezelf. Je kunt niet voor minder dan perfect gaan, ook als je een dagje geen zin hebt om een paar uur extra te besteden aan een opdracht die je eigenlijk niet zo heel leuk vond om te doen. En daarnaast zal je de ontwikkelingen in de fotografiewereld moeten blijven volgen want je moet zien te voorkomen dat je achterloopt op trends in het vakgebied waardoor klanten naar de concurrent verhuizen.

Heb je na al deze waarschuwingen en voorgespiegelde beren op de weg nog steeds zin om je eigen fotografiebedrijf te starten? Dan wensen we je veel succes, ga ervoor!

Lees meer

Meer lezen over van je hobby je beroep maken?

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel