Diafragma: Hoe werkt het?

Redactie digifoto Starter 4485

Je diafragma is een van de belangrijke ingrediënten van de belichtingsdriehoek. Maar hoe zat het nu ook alweer? Hoog of laag? Groot of klein? We leggen het graag uit.

De basis van het diafragma

De diafragma van je objectief werk als een soort tussenschotje dat open en dicht kan. Met dit tussenschotje kan je bepalen hoeveel licht je op de sensor of analoge film wil laten vallen. Dan nu het verwarrende stuk: met een klein diafragma, dus een kleine opening, krijg je minder licht naar binnen. Een klein diafragma krijg je door een hoog diafragma-getal in te stellen. Voor een groot diafragma, een grote opening dus meer licht, moet je een kleine diafragma waarde gebruiken. Dus hoe hoger het getal, hoe kleiner het diafragma wordt. En hoe lager het getal, des te groter het diafragma. Diafragma wordt aangegeven met F-stops. De meeste objectieven beginnen tussen de f/1.8 en f/4 en lopen vaak op tot f/16 of f/22. De diafragma is aan te passen in hele, halve en soms stops van ⅓.

diafragma

Groot diafragma, laag diafragma getal

diafragma

Klein diafragma, hoog diafragma getal

Wat doet diafragma met je foto's?

Nu begrijp je misschien iets meer over wat diafragma precies is, maar wat doet je diafragma voor je foto? Om dit echt de kunnen begrijpen moet je weten wat scherptediepte is. Met scherptediepte kan je bepalen hoe scherp je jouw achtergrond wil maken. Wanneer je een portretfoto maakt, kies je er vaak voor om de achtergrond waziger te maken dan wanneer je een landschapsfoto maakt. Met een groot diafragma, dus een klein getal zoals f/1.8, wordt de achtergrond wazig. En met een klein diafragma, dus een groot getal zoals f/22 blijft de achtergrond scherp net zoals de voorgrond.

diafragma

Wazige achtergrond door grote diafragma, laag diafragma getal.

diafragma

Voor- en achtergrond scherp door kleine diafragma, hoog diafragma getal. 

Wat is bokeh?

We hebben het vaker gehad over bokeh, maar wat is dat nu precies en wat heeft het te maken met je diafragma? Het woord bokeh komt uit van het Japanse woord voor vervaging. In de fotografie staat het voor de kwaliteit van het out-of-focus gebied in van de foto en is het gerelateerd aan de scherptediepte. Hoe ondieper je scherptediepte, hoe meer onscherpte je zult hebben in je foto. Door deze onscherpte krijg je een mooie 'creamy' bokeh. Een creamy bokeh betekent dat de achtergrond zo vervaagd is dat het haast romig lijkt.

diafragma

Lees ook: DSLR camera's: hoe zat het ook al weer

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie