Fotograferen met een drone

Fotograferen met een drone

Cuno de Bruin 9315

Je ziet het steeds meer, foto en video’s gemaakt met een drone, fotofanaten die hun beelden een nieuwe dimensie geven. Aangezien drones steeds betaalbaarder worden, verwachten we dat deze vorm van fotografie blijft groeien. In dit artikel geven we zes tips aan de beginnende dronefotograaf.

Welke drone moet ik kopen?

Het aanbod van drones is en wordt steeds groter. Bij een speelgoedwinkel koop je voor een paar tientjes al een drone. Hiermee maak je niet de beste foto’s. Mijn advies: spaar verder voor een goede drone. Marktleider DJI heeft op dit moment met zijn instapmodel de 'Spark' één van de kleinste drones op de markt mét camera. Natuurlijk afhankelijk van je budget, zou ik vooral kijken naar welk doel je wilt bereiken met je drone. Zelf fotografeer ik met de DJI Spark. Deze drone is klein en makkelijk mee te nemen op reis en tijdens uitjes. Hij kan filmen in 1080p met 30 frames per seconde. Hij is bovendien erg wendbaar. Daarnaast heeft DJI ook de recent uitgebrachte DJI Mavic Air en de al wat oudere DJI Mavic Pro. Beide drones zijn wat uitgebreider en ook in staat om in 4K te filmen. Deze drones hebben ook allemaal sensoren om objecten te ontwijken, de nieuwe Mavic Air heeft deze zelfs voor én achter.

dronefotografie

Leer je drone kennen

Veel mensen gaan de fout in om direct met hun drone het luchtruim te kiezen zonder ook maar een moment geoefend te hebben. Zoek eerst een leeg terrein op om te wennen aan je drone. Zo kan je de besturing goed oefenen en zorgen dat je de gimbal op de drone goed onder de knie krijgt. Nadat je goed om kan gaan met de besturing van je drone, hebben de meeste moderne drones ook een aantal vooringestelde programma’s, zoals follow me. Daarbij volgt de drone je als je bijvoorbeeld fietst. Daarnaast heeft DJI ook wat andere voor-ingestelde programma’s die het makkelijk maken om erg mooie videobeelden te maken.

dronefotografie

Foto’s maken met je drone

Voor veel beginnende drone bestuurders zal het wennen zijn om ook foto’s te maken met de drone. Het perspectief is totaal anders dan met je gewone camera. Daar waar je normaal met je camera snel wat plaatjes schiet, zal je bij een drone iets meer tijd moeten nemen. Ik probeer zelf altijd vanuit iedere hoek te kijken wat een mooi beeld kan zijn. Probeer ook zeker te “spelen” met de lijnen die je vanaf boven ziet. Het lijnenspel van gebouwen en bijvoorbeeld boven de zee ziet er van bovenaf heel anders uit dan wanneer je vanaf de grond fotografeert. Een mooi voordeel van je drone is de gimbal, daarmee kan je je camera ook op en neer bewegen. Zo kan je je camera recht naar beneden wijzen. Dat levert verrassende nieuwe perspectieven op. Probeer daar goed mee te spelen en zorg vooral dat je vanuit iedere hoek foto’s maakt zodat je achteraf niet voor teleurstellingen komt te staan en jouw perfecte plaatje mist. Nadat je de automatische modus op je drone volledig onder de knie hebt, kan je ook eens proberen te werken met de “Manual mode”. De bekende M stand op je normale fotocamera zit ook op de drone. Zo kan je nog meer uit je foto’s halen.

Ben jij opzoek naar een goede en voordelige drone?  Bekijk dan de allerbeste drone aanbiedingen

dronefotografie

Gebruik maken van het licht

Licht is een essentieel onderdeel van fotografie. Als je gaat fotograferen met een drone zal dit misschien nog belangrijker worden. De lichtinval van de zon door de wolken kan bijvoorbeeld een prachtig beeld opleveren. Maar ook de laagstaande zon levert erg fraaie beelden op. Zelf maak ik gebruik van de app “GoldenHour”. Via deze app kan je zien of er een mooie zonsopgang of zonsondergang is die dag en of het de moeite waard is om er vroeg, of laat op uit te trekken. De schaduwen op de vroege ochtend zijn vaak ook prachtig. Die leveren heerlijke lijnen op waarmee je met een drone lekker kan spelen.

dronefotografie

Een goede voorbereiding is het halve werk

Zorg dat je op de hoogte bent van het weer op de dag dat je er op uittrekt met je drone. En neem vooraf ook alvast een kijkje op je locatie via Google maps. Aangezien Google maps gebruik maakt van satelliet beelden, kan je vooraf van bovenaf al een kijkje nemen op jouw locatie. Markeer vervolgens de plekken die jij tof vindt, zodat je niet nog hoeft te gaan zoeken waar je wilt fotograferen als je eenmaal onderweg bent. Zorg daarnaast altijd dat je accu’s vol zijn en dat je zo nodig nog een powerbank bij je hebt om tussendoor te kunnen laden.

dronefotografie

Regelgeving

Zorg dat je goed op de hoogte bent van de huidige regelgeving van drones. Op www.veiligvliegen.nl kan je de huidige droneregels bekijken en zien waar je wel of niet mag vliegen. Daarnaast zijn de regels per land verschillend. Verdiep je hierin voordat je op reis gaat. Zo voorkom je nare verrassingen.

Lees ook: Strengere EU-regelgeving voor drones vanaf 31 december 2020 van kracht

Beelden: © Cuno de Bruin