Verrassend: dubbele belichting
Je hebt er vast wel eens van gehoord; foto's gemaakt met 'dubbele belichting'. Dit soort beelden kunnen zeer verrassende resultaten opleveren. Maar wat is dubbele belichting?
Dubbele belichting
Bij een dubbele belichting plaats je als het ware twee foto's over elkaar heen. Hierdoor zijn sommige delen van de ene foto zichtbaar in de andere foto. Dat kan hele mooie effecten opleveren. Misschien heb je in een ver verleden al eens met een analoge camera gewerkt. Als je dan vergat het rolletje door te draaien, kreeg je ook twee foto's op één negatief. Dit is dus eigenlijk hetzelfde effect. Alleen was het toen waarschijnlijk onbedoeld en gebruik je het nu juist expres.
Verschillende effecten
Met dubbele belichtingen kun je verschillende effecten creëren. Een van de bekendste manieren om dubbele belichting in te zetten, is om een dromerige sfeer te creëren, het zogenaamde soft focus effect.
In camera
Het leukste is om dubbele belichtingen 'in camera' te maken. Veel moderne camera's hebben een stand voor meervoudige belichting (multiple exposure). Dat is niet voor alle cameramodellen het geval. Zoek dit even op in de handleiding van je eigen camera.
Samenvoegen
Beschikt jouw camera wel over deze stand, ga dan naar het opnamemenu en selecteer meervoudige belichting en kies het aantal opnames dat je wilt combineren. In het geval van een dubbele belichting kies je logischerwijs voor twee opnamen. Vervolgens maak je de foto's. Jouw camera voegt ze daarna samen tot één beeld.
Leuk en spannend
Wanneer je dubbele belichtingen maakt, weet je van tevoren nooit helemaal hoe het uiteindelijke beeld uitpakt. Juist dat maakt deze techniek zo leuk en spannend. Daar komt bij dat het voor de kijker vaak ook niet meteen duidelijk is wat hij ziet met als gevolg dat hij langer bij jouw beeld zal blijven hangen.
Lezersgallery
Heb jij een mooie foto met dubbele belichting gemaakt? Laat hem ons zien en upload hem in de Lezersgallery!