De juiste achtergrond

Zo kies je de juiste achtergrond voor jouw onderwerp

Liesbeth Wesdijk 1420
Achtergronden kunnen een aanvulling zijn op je hoofdonderwerp, maar ze kunnen ook afleiden. We geven je tips voor de juiste keuze van een achtergrond.

Veel voorkomende problemen bij de achtergrond zijn storende voorwerpen, of zelfs de bekende 'photobomb', waarbij mensen of dieren plotseling, terwijl jij net afdrukt, in je beeld opduiken. Ook kan het gebeuren dat je niet goed opgelet hebt mij het maken van je compositie en dat er opeens een boom of een lantaarnpaal uit het hoofd van je model groeit... Oeps. Of dat de lijnen van je hoofdonderwerp 'vloeken' met de lijnen in de achtergrond, waardoor het geheel veel te druk wordt. We geven je een aantal tips waar je op moet letten.

1) Let goed op

Dit is nogal een inkoppertje natuurlijk, maar let goed op je achtergrond voordat je afdrukt zodat je niet voor nare verrassingen komt te staan wanneer je de foto's thuis bekijkt. Kleuren die niet matchen, lijnen die niet kloppen, heldere plekken die afleiden etc. etc., allemaal zaken die je niet op je foto wilt zien.

2) Verplaats je onderwerp

Dit gaat een beetje lastig als je architectonische foto's aan het maken bent, maar als je met een portretshoot bezig bent is dit een hele simpele oplossing. Laat je model gewoon iets naar links of rechts gaan tot je de juiste achtergrond bij het beeld hebt.

3) Verander je hoek

Als je je hoofdonderwerp niet kunt verplaatsen, zul je dat zelf moeten doen. En dit hoeft niet alleen te betekenen dat jij naar links of rechts stapt. Je kunt ook vanuit een lager standpunt fotograferen zodat je de lucht als achtergrond krijgt. Of vanuit een hoger standpunt zodat de grond/bodem de achtergrond wordt.

4) Diafragma

Met je diafragma kun je een grote invloed uitoefenen op je achtergrond. Hoe groter je diafragma, hoe kleiner het f-getal en hoe waziger de achtergrond zal zijn. Probeer het maar eens uit. Zet je camera in de A(v) stand, begin met het diafragma op F20 en verlaag dat met elke foto die je neemt. Je zult een overduidelijk verschil zien! Met een telelens is het effect zelfs nog groter.

5) Gebruik de ruimte

Als je je onderwerp ver weg plaatst van storende objecten, zullen die ook veel waziger worden in de achtergrond en dus minder storen. Als je b.v. de keuze hebt tussen het fotograferen van je model vlak voor een stenen muur of voor een open veld, moet je altijd de laatste optie kiezen. Het veld zal namelijk prachtig wazig worden als je het juiste diafragma gebruikt, de stenen muur zal deels scherp blijven omdat die zich vlak bij je onderwerp bevindt.

6) Vul het beeld

Nog een manier om te zorgen dat hinderlijke voorwerpen in de achtergrond niet meer zichtbaar zijn, is inzoomen of dichter naar je onderwerp gaan (met je voeten inzoomen). Als je hele beeld gevuld wordt door je hoofdonderwerp, heb je geen last van storende zaken nietwaar?

7) Maak je eigen achtergrond

Als je echt geen passende achtergrond kunt vinden, kun je je eigen achtergrond creëren. Dat kan met een goedkoop laken wat je ergens op kunt hangen, of je kunt een professionele studio-achtergronddoek kopen. En soms is het simpelweg wat dingen weghalen die zich in de achtergrond bevinden of ze op een andere manier schikken. Dit werkt het beste als je ergens binnenshuis aan het schieten bent.

8) Kijk om je heen

Zeker als je vaak portretshoots doet in de open lucht is het best handig om bij te houden waar een goede achtergrond aanwezig is. Een prachtige vervallen muur die je ergens ziet is het waard om genoteerd te worden. Of een mooi park met prachtige bomen. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus schrijf ze op voor het moment waarop je ze nodig hebt.

Een goede achtergrond is heel erg belangrijk voor een mooie foto. Je kunt nog zo'n prachtig model bij je hebben, als je haar voor de frietkraam met 20 wachtende toeristen mooi op de plaat wilt zetten is dat een hele toer. Besteed dus aandacht aan je achtergrond, we hopen dat je wat aan onze tips hebt!

Heb jij ook een prachtige foto gemaakt, zet die dan in onze lezersgallery. Bij deze foto van Brigitte den Haan zie je wat je diafragma doet met je achtergrond.

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth