Straatportretten: 5 tips voor betere foto's

Straatportretten: 5 tips voor betere foto's

Liesbeth Wesdijk 1636
Je hebt er een beetje lef en zelfvertrouwen voor nodig, want om een vreemde toestemming te vragen of stiekem van mensen foto's maken zonder dat ze het merken is niet niks. Maar als je het eenmaal een beetje in de vingers hebt, kun je verrassende foto's maken! We geven je 5 tips.

Eigenlijk is er geen fascinerender onderwerp dan mensen voor een foto. Iedereen heeft een verhaal te vertellen, vaak hartverscheurend, soms hilarisch. De allerbeste straatportretten laten in één foto zo'n verhaal zien.

1) De aanpak

Het is best wel een flinke stap om zomaar op iemand af te lopen en te vragen of je hem of haar mag portretteren. Maar verplaats je eens in die persoon! Waarschijnlijk is hij of zij bezig met iets wat die persoon altijd doet en denkt die persoon dat dat maar saai is. En dan blijkt dat opeens niet zo te zijn, want een fotograaf wil het vastleggen. Het is in ieder geval een leuke anekdote om thuis te vertellen.
Verschillende methoden
Hoe benader je iemand? Verschillende fotografen hebben verschillende technieken. de één vraagt rechtstreeks of ze een foto mogen maken, de ander gebruikt eerst een smoesje om in contact te komen. Je zou de tijd of de juiste route kunnen vragen bijvoorbeeld. Studies hebben aangetoond dat als iemand je eenmaal een gunst heeft bewezen, ze veel vaker ja zullen zeggen tegen een andere, grotere. Vraag me niet waarom - mensen zijn complex!
In elke benadering is vertrouwen vanzelfsprekend van vitaal belang, maar enthousiasme is net zo belangrijk. Enthousiasme is besmettelijk. Wees oprecht geïnteresseerd, luister goed naar wat ze zeggen en wees respectvol. En als je ze aan het lachen kunt maken, of in ieder geval kunt laten glimlachen, heb je de 'strijd' al bijna gewonnen.

2) De omgeving

De omgeving vertelt veel, zo niet alles over je onderwerp. Een strakgeklede beurshandelaar voor een bankgebouw is logisch, als hij zich echter op een vlooienmarkt bevindt, heb je gelijk een verhaal.
Als je onderwerp b.v. een bijzonder markant persoon is, zorg er dan voor dat de achtergrond niet teveel afleidt. Fotografeer dan met een groot diafragma (klein f-getal) zodat de achtergrond wazig is en de aandacht op het onderwerp gericht is.

3) De ogen

Het belangrijkste deel van je portret zullen altijd de ogen zijn. De ogen vertellen ons alles; hoe de persoon zich voelt, wat ze denken, of ze gelukkig of angstig zijn, en zelfs als ze liever hebben dat je stopt met fotograferen.
Je kunt zorgen dat je oogcontact hebt met je onderwerp, dit zal een verbinding tot stand brengen met de persoon. Als je een onderwerp fotografeert dat niet direct naar je kijkt, is het natuurlijke instinct om hun blik te volgen om te zien waar ze naar kijken. Je kunt dit soms in je voordeel gebruiken om de aandacht van de kijker te vestigen op een element van de foto waarop je wilt dat ze zich concentreren. Let op: mensen hebben de neiging met hun ogen te knipperen, neem daarom altijd een paar opnames achter elkaar, zodat je er zeker van bent dat dat je enkele opnames hebt met de ogen open.

4) Het spontane straatportret

Bij spontaan geschoten straatportretten vraag je geen toestemming vooraf om te fotograferen. Dit wil nog niet zeggen dat een spontane foto makkelijker is om te maken. Je gevoel voor timing is enorm belangrijk. En je moet je apparatuur goed kennen om een geweldige compositie te kunnen maken en de instellingen zo snel mogelijk aan te passen. Het vastleggen van mooie spontane straatfoto's vergt veel oefening en veel geluk. Wat je persoonlijke gevoelens ook zijn over de ethiek van het zonder toestemming nemen van iemands foto, er zijn mensen die het echt niet op prijs stellen.
Het zou zeer onwaarschijnlijk zijn dat je in ernstige problemen zou komen, maar het is de moeite waard om je gezond verstand te gebruiken. Als de persoon die je op de foto wilt zetten er te gemeen uitziet om toestemming te vragen, dan zou ik maar geen foto maken in dit geval.

5) De technische details

Bij straatportretten moet je snel kunnen werken. Ofwel neem je iemand anders zijn tijd in beslag of het moment bij een spontane foto is al weer voorbij. Houdt je apparatuur dus eenvoudig, één enkele camera met een zoomlens moet voldoende zijn. Fotografeer in de A-stand (Diafragma), dan hoef je je alleen maar druk te maken over de scherptediepte van de foto en mag de camera de rest uitrekenen. Vergeet niet voldoende geheugencapaciteit mee te nemen en een extra batterij.

Het maken van mooie straatportretten is een leuke uitdaging. Het moeilijkste is misschien nog wel de moed hebben om vreemde mensen om toestemming te vragen om foto's van ze te maken. Maar met een beetje durf en zelfvertrouwen kun je prachtige opnames maken van unieke momenten en mensen!

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth