Leren: Flitsfotografie op straat voor beginnende fotografen
Basis
Voordat dieper wordt ingegaan op het gebruik van flitslicht bij fotoshoots op locatie eerst een korte toelichting over twee soorten flitsers waar je mee te maken krijgt.
Pop-up flitser
Dit wordt ook wel de ingebouwde flitser genoemd. Deze zit in je camera gebouwd en schiet omhoog wanneer je de flitsstand inschakelt. De pop-up flitser wordt vaak gebruikt als invulflits om een donkere omgeving iets beter te belichten. Deze flitser is vooral handig wanneer je geen losse variant bij je hebt. Daarnaast is het ook makkelijk omdat je deze niet los mee hoeft te nemen. Dit betekent minder gewicht in je cameratas.
Aan het gebruik van deze flitser kleven echter twee nadelen. Allereerst komt het flitslicht vanuit dezelfde positie. Je kunt niet de flitser draaien en bijvoorbeeld via het plafond flitsen. Ten tweede kun je ook de kracht van het licht niet specifiek instellen zoals bij een externe flitser. Je kan wel de flitskracht verminderen of verhogen, maar dit is beperkt.
Externe flitser
Dit is een flitser die niet bij je camera wordt geleverd. Het is een losse flitser die je aan de bovenkant van je camera kan bevestigen of op statief kunt gebruiken. Je kan externe flitsers vaak roteren, waardoor je muren, reflectieschermen of plafonds kunt gebruiken om het licht te weerkaatsen. Een voordeel van externe flitsers is dat je meer controle hebt over het licht. Je kan precies instellen met hoeveel kracht je het flitslicht de wereld in stuurt. Je hebt bovendien veel bewegingsvrijheid omdat je met een draadloos systeem werkt.
Verzachten
Het licht dat wordt afgegeven door flitsers is vaak erg fel. Je kan dit verzachten door het gebruik van handige accessoires zoals een reflectiescherm en diffuser. Met reflectie schermen weerkaats je het licht, waardoor dit niet direct op het gezicht komt. Met een diffuser komt het licht wel direct op het onderwerp terecht, maar wordt dit verspreid. Dit kan bijvoorbeeld al door het gebruik van een simpel wit vel papier. Lees ook meer over het gebruik van flitslicht in deze handige basiscursus.
Op straat
Flitsers worden vaak in de fotostudio gebruikt, maar zijn op locatie ook erg handig. Je hebt vaak te kampen met schaduwen en continu veranderend licht. Door het gebruik van flitslicht buiten de muren van de studio, voorkom je onderbelichte onderwerpen. Vaak kun je met een simpel trucje en één flitser al ver komen op straat.
Witte muur
Zoals in het voorgaande gedeelte besproken, is het verzachten van flitslicht belangrijk. Een belangrijk trucje om dit op straat voor elkaar te krijgen, is het gebruik van een witte of lichte muur. Bij fel zonlicht heb je in dat geval vaak niet eens een flitser nodig. Wanneer je wel een flitser gebruikt, moet je veel flitskracht gebruiken om het zonlicht te compenseren. De muur wordt omgetoverd tot een groot reflectiescherm wanneer het door flitslicht wordt geraakt. Daarnaast is ook een diffuser een handig middel wanneer je bijvoorbeeld een model wil fotograferen met de flitser bovenop je camera.
Ingebouwde flitser
Daarnaast kun je ook de truc met het witte vel papier toepassen wanneer je liever gebruik maakt van de pop-up flitser. Door het papier wordt het licht verdeeld en krijg je een zacht effect. Bevestig het papier met een elastiekje of bevestig de uiteinden aan elkaar met behulp van een nietmachine, wanneer je het om de pop-up flitser heen hebt gevouwen.
Diafragma
Wanneer je op locatie fotografeert met flitslicht is het belangrijk om op je diafragma te letten. Is er sterk zonlicht, dan is het raadzaam om een kleiner diafragma te gebruiken (bijvoorbeeld: f/9) om te voorkomen dat je foto overbelicht raakt. Wanneer minder aanwezig licht is en je het flitslicht weerkaatst, kun je een groter diafragma gebruiken zoals bijvoorbeeld f/5.6 of f/6.3. Bekijk altijd tijdens het fotograferen naar het effect van de gebruikte instellingen. Maak na het veranderen van een instelling een foto en kijk direct of de belichting goed is.
Video
Bekijk in de onderstaande video hoe je aan de slag gaat en met flitslicht op locatie . Bekijk meer handige tutorials op het YouTube-kanaal van Readylight Media. Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen.