Opfriscursus: Bokeh

Opfriscursus: Bokeh

Senta Bemelman 2490
Lichtbronnen die worden getransformeerd tot zachte, gekleurde bollen: dit wordt in de fotografiewereld het bokeh-effect genoemd. Met deze handige opfriscursus ben je weer helemaal op de hoogte.

Bij een bokeh-foto draait het om scherptediepte. Doordat je scherpstelt op de voorgrond krijg je een wazige achtergrond. Hierdoor veranderen bijvoorbeeld LED-lampjes om tot lichtbollen. Bokeh krijg je ook in je foto met behulp van het diafragma. Een lens met een groot maximaal diafragma van f/2 of f/1.8 laat veel licht door. Ook wordt de achtergrond daardoor onscherp en zacht en komt de focus op de voorgrond. Bekijk in dit overzicht hoe je de juiste sluitertijd kiest. Ook kan het vergroten van de afstand tussen de voor- en achtergrond een bokeh-effect opleveren bij een kleiner diafragma (bijvoorbeeld: f/8).

Basis

In de onderstaande video leer je de basis van bokeh-fotografie in rap tempo. Je kunt bij bokeh-fotografie kiezen voor een volledig onscherp beeld, of een onderwerp op de voorgrond plaatsen dat je scherp in beeld brengt.

Je kunt ook experimenteren met bokeh zoals je in deze video kunt zien, waarbij de fotograaf een bokeh-explosie tot stand brengt. Bokeh-fotografie kun je het beste in de avonduren doen, waneneer de zon onder is en de straatverlichting aan staat. Op straat heb je veel verschillende lichtbronnen zoals koplampen, lantaarnpalen en winkelverlichting. Hierdoor kun je gemakkelijk toffe bokeh-foto’s schieten.

Voorbeelden

Bekijk de onderstaande voorbeelden voor inspiratie. Je ziet hoe fotografen het bokeh-effect op verschillende manieren toepassen. 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta