Vijf fotografiefouten op een rij

Hoe voorkomen je deze 5 fotografiefouten?

Fokelien Broekstra 1000
Een foutje maken is menselijk en kan iedereen overkomen. Vooral als je nog in de lerende fase zit merk je dat je op een bepaalde manier handelt dat misschien helemaal niet zo handig is. Wij wijzen je daarom op deze fouten en hopen je daarom bewust te maken van de bugs.

Veel fotografie apparatuur kopen

Veel mensen denken door veel en vooral duur materiaal te kopen, dat je een betere foto gaat maken. Niks is minderwaar. Het is belangrijk dat je creatief kunt denken, technische kennis van sluitertijd, diafragma en ISO-waarde hebt en verstand hebt van het licht dat je gaat gebruiken. Door stap voor stap je nieuwe apparatuur te kopen leer je ieder snufje stuk voor stuk kennen en weet je wat je er aan hebt. Als je alles in een keer koopt zie je door de bomen het bos niet meer.

Scheve horizon

Je bent zo gefocust op de prachtige lucht die je aan het fotograferen bent tijdens de zonsondergang, dat je vergeet de horizon recht te houden. Het is iets dat iedere fotograaf weleens overkomt. Gelukkig kun je in de meeste bewerkingsprogramma’s zoals DxO en Photoshop makkelijk de horizon in je foto rechtzetten. Gebruik ook de rasterlijnen in je zoeker zodat je eerder gewaarschuwd wordt voor een scheve horizon.

Verkeerde witbalans

Is je foto weleens te blauw of juist te warm? Het is een teken dat je de verkeerde witbalans hebt gebruikt voor je foto’s. Het is handig om als beginner de witbalans op automatisch in te stellen. In de meeste gevallen zal je foto hierdoor goed belicht zijn. Wil je toch zelf de instellingen bepalen, zorg er dan voor dat je altijd eerst een testfoto maakt en verstand hebt van het aantal Kelvin dat een lichtbron produceert. Gelukkig kun je achteraf de witbalans aardig corrigeren als je in RAW fotografeert.

Verkeerde lens

Er zijn zo veel lenzen op de markt dat je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer ziet. Hierdoor worden bepaalde foto’s vervormd of verliezen ze helderheid en kleur. Denk daarom goed na wat voor foto je gaat maken en welke brandpuntafstand je hiervoor gebruikt, bepaal daarna welke lens je op jouw camera gaat bevestigen. Neem bijvoorbeeld NOOIT een groothoeklens voor een portret hiermee vervorm je het gezicht van je model.

Automatisch scherpstelpunt kiezen

Het is niet aan te raden om je camera een scherpstelpunt te laten kiezen. Doe dit ten alle tijden zelf. Je kunt het punt waar je wilt scherpstellen verplaatsen, waardoor je het juiste punt kunt kiezen om de scherpstelling te krijgen. Als je dit volledig automatisch laat gebeuren ga je het niet voor elkaar krijgen om het beeld te creëren dat jij in je hoofd hebt.

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien