Alleskunner

Review: Tamron 16-300mm f/3.5-6.3 DiII VC PZD Macro

Redactie digifoto Starter 8855
Reiszooms zijn ideaal voor de vakantie en voor alle situaties waarin je veel wil fotograferen maar weinig lenzen wil meenemen. Ze zijn echter ook wat minder goed dan andere lenzen. De nieuwe Tamron 16-300 voor APS-C biedt een uniek en zeer interessant zoombereik. Haalt de zoom ondanks dat grote bereik toch een goede kwaliteit?

De Tamron is de onbetwiste koning van het genre: een bereik van een ¬flinke groothoek (24 mm full frame equivalent) tot 9 x tele (450 mm full frame equivalent), zo’n 19 x zoom. De lens heeft ook een echte macrostand (1:1,9 bij 300 mm) en een compacte bouw met een vrij gering gewicht. Verder een stille focusmotor en een zeer goed werkende stabilisatie. Een paar jaar geleden zouden zo’n lens heel slechte optische prestaties geleverd hebben, maar de tijd staat gelukkig niet stil. Deze lens haalt dan ook betere prestaties dan de 18-200-modellen van een paar jaar geleden. Meer over de prestatie hierna, nu eerst over de toepassingen van zo’n lens.

Walk around lens

De Tamron is wat Amerikanen een walk around lens noemen, een lens om mee rond te lopen om alles te fotograferen wat je tegenkomt: een hele kathedraal van binnen maar ook het puntje van één van de torens, een heel bos maar ook een enkele paddenstoel of bloem. Zoals de foto’s laten zien kun je er heel goed overzichtsfoto’s mee maken, maar de 16mm-stand is ook goed geschikt voor foto’s in steden. De tele-stand is lang genoeg om details die met het blote oog niet zichtbaar zijn, weer te geven. Ook volgens en andere dieren die vrij klein zijn, óf op afstand zijn, kun je er al goed mee fotograferen. Hij lijkt nog het meest op ene standaardzoomlens voor je camera, maar dan met een heel sterk uitgebreid bereik. Wat dat bereik betreft, blijft er weinig te wensen over. Wat lichtsterkte betreft wel, maar zo’n wens is niet erg realistisch. Om praktische redenen is het namelijk onmogelijk om zo’n lens lichtsterker te maken: dan zou het onbetaalbaar worden en erg zwaar. In het geval dat je dus meer lichtsterkte nodig hebt, moet je een ander oplossing verzinnen, daarover straks meer. Technisch gezien is zo’n lens natuurlijk een compromis; wanneer je alles kunt, ben je zelden de beste in alles. Tamron heeft echter op een slimme manier de nadelen van het grote zoombereik opgevangen. In de praktijk komt het erop neer dat je een vrij klein diafragma moet kiezen, minimaal 8 en maar nog liever 10 of 11. Wie dus in de standaard groene Auto-stand fotografeert zal met name in de uiterste tele-stand vaak veel minder scherpe foto’s maken dan waartoe de lens in staat is. Als je echter het diafragma instelt op 10 of 11, kun je er ook in de uiterste tele-standen heel goede foto’s mee maken. In de andere standen lukt dat ook zonder dat je weet hoe je het diafragma moet instellen al vrij aardig. En ook al bestaat dit soort lenzen niet in een lichtsterkere vorm, je kunt hem wél combineren met een kleine lichtsterke lens, bijvoorbeeld een portretlens.

Technische beoordeling:

De scherpte en het contrast is van 16 tot ca. 50 mm goed. De hoeken blijven dan achter, maar worden bij f/10 en f/11 echt goed. Bij de langer telestanden is bij volle opening (f/6,3) zowel scherpte als contrast niet zo goed, al is dat normaal voor een dergelijke lens. Diafragmeren helpt hier, dus af en toe zul je om de sluitertijden redelijk kort te houden, de ISO-gevoeligheid op moeten schroeven of ISO-auto in moeten stellen.

In de langste telestanden blijft het contrast wat achter. Dat valt echter bij de nabewerking vrij goed op te vangen. Nabewerking (vooral werken in RAW) is sowieso een goed idee, want dan kun je ook de kleurfouten (eenvoudig) corrigeren én de vertekening, want daar heeft zo’n reiszoom ook altijd last van, en deze in het bijzonder. Ook als macro-lens voldoet de Tamron goed. Je moet dan wel een lange tele-stand kiezen, want anders vergroot het niet genoeg. De achtergrond wordt ook mooi weergegeven bij de langere brandpuntsafstanden en als je de zon of een andere lichtbron in beeld krijgt ontstaan er weinig re¬flecties en vlekken.

Conclusie

Goede reiszoom, met een zeer interessant bereik. Wel diafragmeren tot minimaal f/8, liever nog f/10 à f11.

Tamron 16-300mm f/3.5-6.3 DiII VC PZD Macro

Kenmerken

  • Filtermaat: ø 62 mm
  • Lengte: 99,5 mm
  • Gewicht: 540 g
  • Minimale focus afstand (1:2,9): 0,39 m

+ Ideaal bereik
+ Te gebruiken als
standaardzoom
- Voor optimale scherpte een
- klein diafragma nodig filmen

Adviesprijs: € 784,-
Info: www.transcontinenta.nl

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie