Leren: Minder vermogen in je ingebouwde flitser

Leren: Minder vermogen in je ingebouwde flitser

Fokelien Broekstra 2313
Sommige fotografen gebruiken de ingebouwde flitser van hun camera als invulflits. Dit is van toepassing als ze het model of voorwerp niet volop willen belichten, maar alleen de schaduwen op willen vullen. Nu is de vraag, hoe pas je de sterkte van je ingebouwde flitser aan?

Ingebouwde flitser

Vaak is de ingebouwde flitser een noodoplossing, een oplossing voor de momenten dat je geen externe flitser bij je hebt. Bij veel spiegelreflexen kan het vermogen van de flitser worden aangepast. De aanpassing kan er voor zorgen dat het flitslicht niet te sterk en overheersend is en dat je de flitser zelfs kan gebruiken als invulflits.

Vermogen aanpassen

Bij de meeste spiegelreflexen van Nikon is de flitskracht in te stellen door de knop voor de flitsmodus ingedrukt te houden, het knopje is te herkennen door de bliksemschicht die erop staat. Zodra je het knopje ingedrukt hebt kun je aan het voorste instelwielentje gaan draaien, zodra je een negatieve waarde hebt bereikt kun je testfoto’s gaan maken. Bij Canon kun je het vermogen aanpassen via de knop voor ISO-snelheid/flitsbelichtingscompensatie, draai je instelwiel rond, tot je een negatieve waarde ziet in je schermpje. Werkt onze uitleg niet, dan kun je het beste de handleiding van je camera raadplegen.

Testopname

Het is belangrijk dat je eerst een testopname maakt. Je moet je flitser leren kennen. Hoever moet je hem in de min zetten om het juiste invullicht te krijgen? Het instellen is een mooie manier om jouw camera weer een beetje beter te leren kennen. Na een aantal keer ga je merken dat je ongeveer weet hoeveel licht er uit je flitser komt.

Gebruik jij je ingebouwde flitser weleens?

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien