Leren: Waarom een fisheyelens?

Leren: Waarom een fisheyelens?

Fokelien Broekstra 4047
Als je voor het eerst door een fisheyelens kijkt ontdek je een nieuwe wereld. Door de extreme hoek die in je beeld zichtbaar is. Doordat de hoek zo groot is, wordt door de vervorming het hele perspectief uit zijn verband getrokken. Maar wat kun je nu eigenlijk met een fisheye?

De foto’s die gemaakt zijn met een fisheyelens trekken al snel de aandacht. Het perspectief wordt extreem vertekend. Dingen die dichtbij de camera staan worden enorm groot, terwijl iets dat meer op afstand staat heel klein wordt. De beeldhoek van de camera is ongeveer 180 graden. Daardoor kun je zelfs de neus van je schoen in beeld zien staan als je niet uitkijkt.

Het nut van de fisheyelens

Voor architectuur hoef je de lens in ieder geval niet in te zetten en ook een portret is geen succes. Door de vervormingen krijg je een lachspiegeleffect wat hilarisch is om te zien. De fisheyelens is ook niet geschikt als standaardlens op je camera. Het beste is, als je de lens bewaart voor bijzondere momenten. Met een fisheye kun je hele creatieve foto’s maken, denk aan een hond fotograferen waar de kop enorm groot is en de rest van het lichaam zeer klein. Hoe vaker je door de fisheye kijkt hoe eerder je mooie momenten voor het gebruik van de lens zult gaan herkennen.

Professioneel gebruik

Niet alleen de creatieve hobbyisten kunnen met de lens uit de voeten. Ook de professioneel fotografen kunnen de lens prima inzetten. Een fisheyelens is bijvoorbeeld ideaal voor een overzichtsfoto van een groot terrein, waarbij je alles in beeld wilt hebben. Bij bewakingscamera’s komt het fisheye effect daarom ook vaak terug. Je kan de lens ook gebruiken op feesten om een grote groep mensen in beeld te brengen. De meeste fisheyelenzen zijn erg lichtsterk waardoor ze ook gebruikt kunnen worden voor binnenfotografie. Ook in de concertfotografie komen de fisheyefoto’s regelmatig terug. Met een groothoeklens red je het nooit om het hele podium op foto te krijgen. Met de fisheye wil dit wel. Hiermee kun je zelfs de hele zaal in beeld brengen zonder problemen. Ook in de Astrofotografie komt de fisheye vaak terug. Je kan door de grote beeldhoek een enorm groot stuk van de sterrenhemel in beeld brengen.

Weinig vertekening

Het is ook mogelijk weinig vertekening te creëren met een fisheye. Als je hem op statief exact horizontaal zet zal de vertekening het minst zijn. Ga je de camera kantelen dan wordt de vertekening alleen maar duidelijker.

Conclusie

Een fisheyelens is voor de creatieveling onder ons. Een lens die niet voor dagelijks gebruik handig is omdat je dan allemaal onvoorspelbare foto’s krijgt. Zet de lens in op momenten dat het uitkomt in de situatie. Bijvoorbeeld bij concerten, feesten met een grote groep mensen of in bewakingscamera’s.

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien