Klaar voor de regen met DIY tips

Klaar voor de regen met DIY tips

Senta Bemelman 7831

Een regenbui is meestal een tegenvaller, maar dat hoeft de fotografiepret niet te drukken. Er zijn namelijk veel DIY (do it yourself) tips, die je kunt gebruiken om je camera te beschermen tegen een flinke bui.

1. Benodigdheden om te fotograferen in een regenbui:

  • Driepvieszak (grootte: ongeveer 3-4 liter)
  • Markeerstift
  • Schaar
  • Gaffer tape

Gaffer tape wordt gebruikt om, bijvoorbeeld in televisiestudio’s, de elektrische draden te positioneren en is fijner dan duct tape, omdat het weinig sporen achterlaat bij het verwijderen ervan. Stevig afplakband is ook een goed alternatief.

DIY tips:

  1. Plaats je camera in de diepvrieszak, alsof je ermee wilt fotograferen. Markeer met een stift de omtrek van je lens op de diepvrieszak.
  2. Haal de diepvrieszak van je camera af en knip de cirkel uit, die je net getekend hebt.
  3. Keer de diepvrieszak binnenstebuiten en plaats de zonnekap naar buiten gericht, in het geknipte gat. Vervolgens gebruik je tape om de zak aan de zonnekap te bevestigen.
  4. Vouw de diepvrieszak weer terug, zoals deze in het begin was en breng ook tape aan de buitenkant ervan aan, om de randen van de zonnekap.
  5. Wanneer je de camera aan de zonnekap bevestigt, kun je kijken in welke positie de regenhoes je camera het beste beschermt. Zo kun je bijvoorbeeld de dievrieszak rondom je hand afsluiten om extra bescherming te bieden tegen de regen.

Bij deze DIY tip is het belangrijk om rekening te houden met condens, die in de zak ontstaat wanneer je er enkele uren mee werkt. Door condens wordt het bijvoorbeeld moeilijker om goed door de zoeker te kijken.

Uitgebreide instructies met foto’s zijn te vinden op Purple Summit. 

Foto ©  instructables.com

2. Hands-free paraplu statief

Een paraplu vasthouden tijdens het fotograferen werkt belemmerend, omdat je op twee zaken tegelijk dient te concentreren. De oplossing: een paraplu die je met een houder op je statief monteert. Deze DIY is technischer dan de diepvrieszak regenhoes, omdat je zelf een beugel gaat maken om je paraplu in te zetten.

Benodigdheden:

  • Twee stalen beugels met een hoek van 90 graden en een recht stuk met voorgeboorde gaten
  • Stalen of koperen pijp
  • Twee schroeven
  • Twee P-clips en twee kleine bouten
  • Twee moeren of sluitringen
  • Stevige paraplu (met foam handvat)

Stappen:

  1. Koop twee stalen beugels met een hoek  van 90 graden en een recht stuk, met voorgeboorde gaten bij een ijzerhandel . Leg ze in een 'T'-vorm en gebruik twee schroeven om ze aan elkaar te bevestigen.
  2. De meeste statiefkoppen kunnen worden gescheiden, schroef het statiefhoofd los en plaats je gemaakte beugel . Zet vervolgens het statiefhoofd terug en draai deze weer vast.
  3. Snijd een klein deel van de stalen of koperen pijp en bevestig de twee clips met twee kleine bouten.
  4. Dicht de ruimte tussen de clips en de rand van de ronde buis door middel van twee moeren of sluitringen.  Bevestig de buis vervolgens aan de beugel, die vastzit aan het statief.
  5. Koop een goede paraplu, die bij voorkeur een foam handvat heeft. Het handvat is gemakkelijk te verwijderen met een hobbymes. Vervolgens kan de paraplu in de houder geplaatst worden.

Bij het kiezen van een paraplu kan een witte kleur een uitkomst zijn omdat deze eventueel als reflector gebruikt kan worden met het gebruik van een flitser.

De uitgebreide stappen met foto’s zijn te vinden op Digital camera World.

 
Foto © Digital Camera World 

3. Badmuts bescherming

Mocht je het niet handig om op de bovenstaande manieren te fotograferen of gaat je voorkeur uit naar fotograferen zonder camerahoes? Dan kun je tussen de opnames door in ieder geval je camera beschermen, zonder dat deze iedere keer in de cameratas terug hoeft. Zo kun je bijvoorbeeld, wanneer je even niet fotografeert, je camera beschermen tegen de regen door er een plastic badmuts omheen te doen. Snel en gemakkelijk. Bovendien zijn badmutsen vrijwel overal verkrijgbaar.

Meer informatie over de badmuts bescherming is te vinden op Landscape Photography Magazine.


Foto ©  Colin Hawkins

Wij horen graag of de DIY tips in de praktijk goed werken, deel jouw reactie onder dit bericht! Eerder zagen we ook al diy tips voor creatieve filters!

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta