Nabewerking: Lightroom of Photoshop?

Nabewerking: Lightroom of Photoshop?

Senta Bemelman 1654
In de nabewerking kun je uit veel verschillende programma’s kiezen. Twee bekende varianten zijn Photoshop en Lightroom. Welke kies jij?

Wij delen regelmatig handige tutorials voor de nabewerking in Lightroom en Photoshop. Maar wat zijn precies de verschillen tussen deze programma’s?

Lightroom

In dit nabewerkingsprogramma gaat het vooral om het organiseren en vinden van foto’s en de belichting aanpassen. Ook kun je kleuren aanpassen, storende objecten verwijderen en de foto croppen of recht maken.  Lees meer over Lightroom op de website van Adobe.

Photoshop

In Photoshop kun je foto’s vervormen, de belichting aanpassen en andere creatieve truct toepassen. Net als bij Lightroom kun je ook de kleurtonen aanpassen en je foto croppen. Daarnaast kun je in Photoshop ook aan de slag met grafisch ontwerp, design voor mobiele apparaten en het web. Het is daarmee niet puur een fotografisch programma. Lees meer over Photoshop op de website van Adobe.

Samen

Daarnaast is het kiezen van een nabewerkingsprogramma ook een persoonlijk proces. Maak gebruik van proefversies om erachter te komen welke variant jouw voorkeur heeft. Veel fotografen combineren de twee programma’s bij het bewerken van foto’s. In Lightroom worden de foto’s gekozen en licht bewerkt. En in Photoshop wordt eventueel het zware werk verricht.

In de onderstaande video zie je hoe de fucnties van Lightroom en Photoshop worden vergeleken. Welk programma heeft jouw voorkeur?

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta