Maak eens een fotoserie

Amy Schutte 1202
Elke foto vertelt een verhaal. Met meerdere foto’s kun je dat verhaal veranderen of langer maken. Daarom is het leuk om eens aan de slag te gaan met een fotoserie.

Storytelling - een verhaal vertellen - is belangrijk in de fotografie. Elke fotograaf vertelt een verhaal met zijn foto’s, of je je daar nu bewust van bent of niet. Twee foto’s samen versterken elkaar vaak en vertellen een ander, uitgebreider verhaal dan één foto. Meer foto’s veranderen dat verhaal op hun beurt weer, of breiden het uit. Zo ook met een fotoserie.

fotoserie

Plan voor een fotoserie

Door van tevoren al te beslissen dat je een fotoserie gaat maken, kun je beter op zoek gaan naar beelden die het verhaal vertellen. Wanneer je dit achteraf pas doet, heb je kans dat je een belangrijke schakel mist. Dat betekent dat je anders moet kijken dan wanneer je ‘slechts’  één foto zou maken. Kijk naar oorzaak en gevolg, maar ook naar dingen die esthetisch mooi bij elkaar passen. Je kunt kleuren elkaar laten complimenteren in je fotoserie, bijvoorbeeld.

Kies een stijl

Een mooie serie heeft niet alleen het verhaal dat ze vertelt als overeenkomst. Om het tot een mooi geheel te brengen, is het een goed idee om alle foto’s in dezelfde stijl te maken. Denk na over de presentatie van je serie: wil je bijvoorbeeld alle foto’s liggend of in portretweergave? Misschien vind je het leuk om je hele serie in een andere aspect ratio te maken, bijvoorbeeld panorama of vierkant. Als je kiest voor zwart-wit, is het het mooiste als alle foto’s zwart-wit worden.

Maak een tijdlijn

In een fotoserie kun je een tijdspanne verwerken. Zie het als een soort oorzaak-gevolg, of als een verloop. Denk verschillende seizoen, of voor- na foto’s. Je kunt hele eenvoudige scenario’s in deze vorm vangen, en door de foto’s te combineren maak je er een tijdlijn van. Vergelijk het met het vertellen van ‘en toen..’

fotoserie, serie, meerluik

Kies de momenten voor je fotoserie

Als je eenmaal een onderwerp in gedachten hebt, moet je natuurlijk de foto’s zelf nog invullen. Welke momenten kies je, om de foto’s te maken? Dat hoeven niet altijd perse de hoogtepunten te zijn. Juist de ‘normale’  momenten, die niet eens perse in je verhaal zouden voorkomen als je het na zou vertellen, zetten de sfeer van de gebeurtenissen heel goed neer. Wil je bijvoorbeeld een serie maken van voetbalhooligans? Dan zit er misschien een foto met een mooi verhaal in de wachtrij, nog voordat iemand het stadion heeft betreden. Of een leeg stadion, waarin de eerste supporters binnendruppelen. Kijk dus heel  breed. Voor een serie is het interessant om compositie af te wisselen. De ene keer zit je bovenop iemand, de andere keer heb je een overzicht over wat er zich afspeelt en waar dat is. Probeer eens te oefenen met een omschrijving van een dag in je woonplaats, in een serie. Begin met de ochtend, dan de middag en vervolgens avond/nacht. Kies er misschien een plek uit die in het oog springt, zoals het centrum of een rivier. Zo kun je oefenen om een verhaal, met een kop en een staart, te vertellen in een fotoserie.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy