Maak een online portfolio

Amy Schutte 1761
Als je regelmatig fotografeert, verzamel je in de loop der tijd heel wat foto’s. Het is natuurlijk het leukste om deze aan de wereld te laten zien. Een manier om dat te doen is het maken van een online portfolio.

Waarom een online portfolio

Of je nu ingehuurd wilt worden als fotograaf, of gewoon je werk buiten je eigen kennissenkring wil tonen, je werk moet ergens verzameld zijn. Vroeger maakte je een portfolio met je beste foto’s, die je in een mooi boek verzamelde. Omdat veel potentiële klanten nu online kijken, is de verschuivingen van portfolio’s ook grotendeels meegegaan. Je kunt online bovendien makkelijker verschillende portfolio’s aanmaken, die zich meer richten op één kant van de fotografie. Zo wordt het voor jou makkelijker om je ‘beste’ foto’s te selecteren, in verschillende thema’s of richtingen. Zo kun je een macro portfolio maken, of één voor portretten. Zorg dat je je foto’s goed organiseert en vraag je, als je er meerdere maakt, voor elk portfolio goed af wat het doel ervan is, voordat je ‘m samenstelt.

portfolio

Kies een geschikt platform

Als je een online portfolio wil aanmaken, hoef je het wiel niet nog eens uit te vinden. Er zijn verschillende online platforms waar je terecht kunt. Sommige zijn goedkoop of zelfs gratis, maar vaak kun je dan een maximum aantal foto’s uploaden. Let erop dat je je profiel zelf kunt aanpassen en kunt inrichten in een stijl die bij je foto’s past. Je foto’s zijn niet dertien in een dozijn, dus je portfolio ook niet.

Strenge selectie

Je wilt natuurlijk alleen je beste werk laten zien. Foto’s die matig zijn, kunnen voor jezelf misschien een bijzonder waarde hebben maar horen niet in je portfolio thuis. In het geval van potentiële opdrachtgevers, moeten ze direct kunnen zien wat jij hen te bieden hebt. Zorg dus dat het helder is, en er niet teveel genres door elkaar lopen. Ook al heb je mooie natuurfoto’s gemaakt op je laatste reis, als je specialiteit kinderportretten is, hebben die natuurfoto’s niets in je portfolio te zoeken. Het maakt het onprofessioneel en zorgt er eerder voor dat mensen afhaken dan dat ze je inhuren. Ben je echt heel veelzijdig? Maak dan dus verschillende portfolia aan.

portfolio

Kill your darlings

Uiteraard ben je als fotograaf trots op je werk. Zeker als je recent iets heel nieuws heb uitgeprobeerd wat goed geslaagd is, wil je dat graag delen. De verleiding is dan groot om veel foto’s op je site of portfolio te knallen. Onthoud dat één sterke foto meer kracht heeft dan tien. Voor een buitenstaander lijken ze veel op elkaar en het kan ervoor zorgen dat ze afhaken. Kies dus alleen foto’s die veel van elkaar verschillen. En dat betekent dus ook dat je soms goede foto’s weg moet laten.

Tekst

Of je tekst bij je foto’s plaatst, is een persoonlijke keuze. Doe je het wel, dan kan het je portfolio wat persoonlijker maken. Zorg wel dat je tekst foutloos is, en dat je goed lopende zinnen gebruikt. Vraag eventueel iemand om je teksten te lezen voordat je ze publiceert. Plaats alleen relevante dingen en houd rekening met privacy van personen in je foto’s.

 

Lees ook: 5 tips voor het samenstellen van een mooi portfolio

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy