Leren: low key portretten maken

Leren: low key portretten maken

Robin Rhijnsburger 6322
Je ziet ze vast wel eens voorbij komen: low key portretten. Vanwege de donkere tonen krijgen low key portretten een dramatisch effect. We geven je een aantal tips om low key portretten te creëren.

Achtergrond en kleding

Essentieel voor low key fotografie is een donkere achtergrond. Donkergrijs is al voldoende, het hoeft niet verplicht zwart te zijn. Ook de kleding van het model moet donker of zwart zijn. Zorg ervoor dat er geen patroontjes in de kleding zitten, dit leidt namelijk af van het gezicht. 

Belichting

Voor een low key portret is niet perse kunstlicht nodig. Je kunt ook gebruik maken van daglicht. Dit controleer je door middel van de gordijnen. Zet de lichten in de kamer uit en plaats je model in het daglicht. Wanneer je een studio beschikbaar hebt, moet je ook zorgen voor goede belichting die goed te controleren valt.

Foto: Hilly Koerts

Achtergrond donkerder maken

Wanneer je begint, zal je merken dat het licht niet alleen op het model maar ook op de donkere achtergrond valt, waardoor die opeens niet meer in het donker weg valt. Door je model een stukje van de muur af te zetten, zal het licht op het model hetzelfde blijven, maar de achtergrond zal donkerder worden. Ook kun je het licht verplaatsen naar de zijkant. Dit zorgt ervoor dat er minder licht op de achtergrond valt en zo creëer je een dramatisch effect.

Oefenen

Ook voor low key portretten fotograferen geldt dat je veel moet oefenen. Het draait vooral om het controleren van het licht. Experimenteer ermee en je zult vanzelf merken wat wel en niet werkt. 

Lees ook: 3 tips voor een krachtige portretfoto