Leren: Jezelf ontwikkelen als portretfotograaf

Leren: Jezelf ontwikkelen als portretfotograaf

Senta Bemelman 1667
Blijf jezelf ontwikkelen als portretfotograaf. Dit kan al heel gemakkelijk door een paar kleine dingen te veranderen in je fotografieroutine.

Als portretfotograaf wil je blijven groeien. Maar hoe doe je dit precies? Probeer een van de onderstaande manieren uit om je groei door te zetten.

Leer nieuwe camera-instellingen

Begrijp je de basis van de belichting, leer vooral meer over de camera-instellingen en technieken. Beperk je niet tot de basis maar probeer steeds nieuwe functies te leren en toe te passen. Kies bijvoorbeeld iedere week, of iedere twee weken, een nieuwe camera-instelling waar je meer over gaat leren. Probeer je kennis gelijk in de praktijk toe te passen tijdens het fotograferen.

Leer je model kennen

Een portretfoto is erg persoonlijk. Leer je model kennen door voor het fotograferen een praatje te maken. Daardoor voelt hij of zij zich niet alleen prettig, maar kun je ook inspiratie opdoen voor jouw foto’s. Lacht de persoon veel en heeft degene een mooie glimlach, dan kun je een paar mooie en vrolijke foto’s maken waarop je model glimlacht. Daarnaast is het ook tijdens het fotograferen belangrijk om te blijven communiceren met je model. Lukt het net niet om de juiste expressie te krijgen, vraag hem of haar om aan een persoonlijke ervaring te denken die verwant staat aan de emotie die jij in je foto wil verwerken.

Voeg een verhaal toe

Maak portretfoto’s interessanter door een verhaal toe te voegen. Hierdoor kun je het model ook betere aanwijzingen geven over de pose en uitstraling. Gebruik attributen en bedenk desnoods een personage en vertel je model meer hierover. Door een verhaal komt je portretfoto tot leven. Maak bijvoorbeeld gebruik van visuele storytelling om je kiekje interessant te maken.

In de onderstaande video worden meer tips om te groeien als portretfotograaf gepresenteerd.

 

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta