Leren: Flitsen met korte sluitertijd
Om het duidelijk te maken moeten we eerst even kort uitleggen hoe de sluiter van je camera werkt. Als je de onstpanknop op je camera indrukt, gaat er een luikje open waardoor je sensor een bepaalde tijd wordt belicht. Hoe langer de sluitertijd, hoe langer de sensor wordt belicht. Als je de sluitertijd heel erg wil verkorten, dan kan het lastig worden voor de camera om het hele luikje zo kort te openen. In dat geval gebruikt de camera twee balkjes om de sensor te belichten. Eerst verplaatst één balkje zich van onder naar boven en daarna een tweede. Bij hele snelle sluitertijden verplaatst het tweede balkje al voordat de eerste helemaal boven is. In dit geval is dus niet de hele sensor continu belicht.
Flitsen met een korte sluitertijd
En hier zit het probleem. Als je een flits laat afgaan terwijl de sensor niet volledig belicht wordt, krijg je een zwarte band op je beeld op het deel van de sensor dat bedekt is. Bij de meeste camera's begint dit op ongeveer 200ste van een seconde. Wil je foto's maken op een klaarlichte dag, dan zit je al snel op een snellere sluitertijd. Wil je dan alsnog flitsen om je onderwerp goed te belichten kun je gebruik maken van de zogenaamde 'High Sync Speed'. Dit is een optie die op vrijwel elke externe flitser en aardig wat camera's te vinden is en is speciaal voor dit probleem ontwikkeld.
Als je gebruik maakt van de 'High Sync Speed', geeft de flitser in korte tijd heel veel flitsen. Hierdoor wordt elk deel van de sensor belicht, ook al is deze nooit volledig 'vrij'. Dit zorgt er dus voor dat het onderwerp geheel, gelijk belicht is zonder zwarte streep op je scherm.
'High Sync Speed' heeft wel een nadeel. Omdat je in korte tijd meerdere keren flitst gaat de batterij wel aanzienlijk sneller leeg.
Nu is de beurt aan jullie. Ga op pad met je camera en flitser en probeer de mooiste foto's te maken. Plaats ze in onze Lezersgallery en maak kans op publicatie.