Leren: Chromatische Aberratie begrijpen

Leren: Chromatische Aberratie begrijpen

Senta Bemelman 2244
Door grote contrasten kun je last hebben van een paarse of rode gloed op je foto. Dit heet Chromatische aberratie. Maar hoe komt dit precies tot stand? En hoe voorkom je dit?

Een gekleurde gloed kan je foto flink verpesten. Gelukkig kun je dit gemakkelijk in de nabewerking verhelpen. Kijk hier hoe je dat doet.

Maar voordat je aan de bak gaat in Photoshop of Lightroom is het goed om te leren waardoor Chromatische Aberratie vandaan komt. Door te begrijpen waardoor dit komt, kun je ook ontdekken hoe je dit voorkomt.

Lens

Chromatische Aberratie komt voort uit een verkeerde doorstroming van het licht van de lens naar de sensor. De sensor leest lichtinformatie en doet dit met behulp van pixel dioden.  Dit zijn kleine puntjes op de sensor. Hoe groter de sensor, hoe meer dioden deze bevat.

Als het licht niet goed naar de sensor doorstroomt merk je dit op de foto. Wanneer het licht verkeerd op jouw sensor terecht komt kan dit fragmenteren en daardoor op een gekke manier bij de sensor terecht komen. Waarom dit licht verkeerd binnen komt heeft te maken met de constructie van je lens, de manier waarop het licht binnen komt en de gebruikte brandpuntafstand. Hierdoor krijg je een verkleuring op de foto te zien omdat een bundel licht uit diverse kleuren bestaat.

Voorkomen

Kijk tijdens het fotograferen met fel zonlicht ook de gemaakte foto’s terug. Zoom in op details en kijk of je een gekleurde gloed ziet. Een manier om Chromatische Aberratie te voorkomen is door niet te fotograferen als je een heftig contrast hebt. Zoek liever een plekje waar je uit de zon staat.

Ook een kleiner diafragma kan helpen, hierdoor krijgt de sensor minder lichtinformatie binnen en kan een deel van het weerkaatste licht worden uitgesloten.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta