Leren: Afwisselende achtergronden in de studio

Leren: Afwisselende achtergronden in de studio

Fokelien Broekstra 1374
Als je in een studio fotografeert, gebruik je vaak een papierrol als backdrop. Zodra het papier vies is, knip je het af en pak je een nieuw, schoon deel van de rol. Maar een standaard kleur als achtergrond kan ook saai worden. Wij geven je uitleg hoe je de achtergrond in de studio toch interessant kan maken.

Op locatie

Voor een spannende achtergrond kun je natuurlijk altijd naar een locatie gaan. Maar nu het weer herfstachtig wordt, en we tegen de winter aanlopen, Is het niet altijd te voorspellen of het droog blijft tijdens een shoot.Foto: Heidi Kesteloot

Studio

Heb je een studio, dan is het heel makkelijk om verschillende situaties te creëren. Schilder de muren in verschillende kleuren, thema’s of stijlen. Het kunnen strakke achtergronden zijn, maar ook een muur met gebroken gipsplaten of behang dat half afgescheurd is, kan ook goed werken. Over de muur krijg je waarschijnlijk wel vragen. Als fotograaf is het belangrijk dat je de mogelijkheden ziet van de omgeving.Foto: Annelies Smits

Behang

Ook kun je behang gebruiken voor je achtergrond. Bekijk interessante behangsoorten, materialen, vormen etc. Alles waar jij mogelijk iets mee kan. Ook kun je versleepbare achtergronden maken van ongeveer 2,5 bij 2,5 meter. Door versleepbare achtergronden te gebruiken, kun je makkelijk van achtergrond wisselen zonder dat je muren geverfd moeten worden.

Opvouwbare achtergrond

Ook zijn er in fotografiewinkels opvouwbare achtergronden verkrijgbaar. Dit is handig als je een studio hebt die niet zo groot is. De opgevouwde achtergronden nemen weinig tot geen ruimte in beslag en kunnen makkelijk  worden opgeborgen. Deze achtergronden kun je ook altijd als reserve achter in je auto gooien, voor als je  locatie tegenvalt.

Als jij over straat loopt, scout jij dan ook al geschikte fotolocaties? Of kom jij op goede ideeën voor in de studio?
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien