Kijktip: Internationale vrouwendag

Redactie digifoto Starter 1356
Een dag om stil te staan bij succesvolle vrouwen. We lichten twee bijzondere kijktips voor je uit.

Rosa Parks

Parks zag het levenslicht in Alabama in de Verenigde Staten. Ze werkte het grootste deel van haar leven als naaister. Begin jaren 50 werd ze actief in de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Op een zeker moment halverwege de jaren 50 weigerde ze om haar zitplaats af te staan aan blanke passagier. Dat was volledig tegen de wet- en regelgeving in, zoals deze destijds gold. Voor deze 'misdaad' ze kreeg een boete maar toen ze weigerde deze te betalen werd ze gearresteerd. Een jaar later werd ze vervolgd voor verstoring van de openbare orde. In de aanloop van haar mogelijke veroordeling werd er een portret van Parks gemaakt. Als verdachte weliswaar maar zeker niet zonder gevolgen.  

Martin Luther King begon na dit incident de geweldloze "Montgomery-busboycot". Hierdoor ging het busbedrijf bijna failliet. Om bankroet te voorkomen schafte deze maatschappij de rassenregels in hun bussen af, wat tot enorm verzet leidde. Van een veroordeling is het uiteindelijk niet gekomen want Rosa werd door het Amerikaanse Hooggerechtshof in het gelijk gesteld. Maar belangrijker nog is dat de scheiding tussen blanken en zwarten ongrondwettig werd verklaard.

 

 

Amelia Earhart

Amelia gedroeg zich in haar jonge jaren al meer als een jongetje en fantaseerde over beroepen die destijds voornamelijk door mannen werden uitgeoefend. Vanaf het moment dat ze voor het eerst een vliegreis maakte, had ze nog maar één persoonlijke missie; piloot worden. Na vlieglessen te hebben genomen kocht ze haar eigen vliegtuig . Een paar jaar later kocht ze een Avro Avian vliegtuig en daarmee werd ze de allereerste vrouw die een intercontinentale solovlucht maakte. Haar laatste vlucht was in 1937 met als reisdoel een klein smal eiland in de grote oceaan. Speciaal voor deze recordpoging was er op dit eiland een landingsbaan aangelegd. Uren nadat Amelia met haar copiloot waren vertrokken werd het stil, het radiocontact was verbroken.

Een gezamenlijke zoektocht door marine en kustwacht leverde geen spoor van de vliegeniers of hun toestel op. Het lot van de twee is sindsdien het onderwerp van veel geruchten en speculaties. In tegenstelling tot de gedachte dat het toestel ergens was neergestort, werd de mogelijkheid van een noodlanding  op een ander eiland – honderden kilometers in andere richting – met de jaren denkbaarder. Dankzij een foto die werd gemaakt op dat eiland waarop het lijkt alsof het Amelia is die op de kade van een gehavende pier zit. Met op de achtergrond de contouren die overeen lijken te komen met een vliegtuig dat in zee ligt. Het vermoeden is dat de vrijgevochten Amelia uiteindelijk gevangen is genomen maar feit blijft dat het een mysterie blijft wat zich precies heeft afgespeeld.

 

 

Lees ook: Internationale vrouwendag in de fotografie

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie