5 fotografievragen waar jij door groeit

5 fotografievragen waar jij door groeit

Senta Bemelman 943
Reflecteren en terugkijken op je werk is een manier om je als fotograaf te ontwikkelen. Maar je kunt ook jezelf vragen stellen om na te denken wat je doelen en ambities zijn. Stel jezelf deze vragen en groei als fotograaf.

Het leerproces kan op veel momenten frustrerend of lastig zijn omdat je vaak op een punt komt dat je ontwikkeling lijkt te stagneren. Daarom is het altijd goed om op diverse manieren naar inspiratie te zoeken. Je kan dit doen door middel van fotografie challenges, of door jezelf vragen te stellen.

Vragen

1: Ben ik tevreden met wat je tot nu toe weet?

Door jezelf deze vraag te stellen, kijk je kritisch naar je eigen leerproces. Is het antwoord hierop: nee? Dan kun je erachter komen waardoor jij niet tevreden bent en op welke punten jij jezelf kan ontwikkelen.

2: Waar ben ik bang voor tijdens een fotoshoot?

Fotoshoots zijn altijd reuze spannend. Je hebt veel onverwachte situaties die zich voor kunnen doen. Zoals regen bij een fotoshoot op locatie, of een vergeten visagietas bij een studioshoot. Stel jezelf deze vraag en bedenk een oplossing. Hiermee leer je met problemen omgaan en raak je minder snel in de stres wanneer dit moment zich voordoet.

3: Voor welk tijdschrift zou ik het liefst de cover sieren?

Ben je helemaal fanaat van modefotografie zoals in Vogue of Elle naar voren komt. Of heb je liever een tijdschrift waar het draait om de natuur. Het is leuk om jezelf deze vraag te stellen omdat het je direct inspiratie geeft. Pak je favoriete tijdschrift erbij, bestudeer de foto’s en probeer dit je eigen te maken. Probeer te begrijpen welk standpunt de fotograaf heeft aangenomen en welke belichting is gebruikt.

4: Vertel ik een verhaal met mijn foto’s?

Visual Storytelling tilt je foto tot een hoger plan. Als je deze vraag negatief beantwoordt, sta dan vooral stil bij hoe je dit wel kan doen. Speur op het web, sla boeken open en probeer ook zelf invulling te geven aan hoe je een verhaal vertelt met een foto. Het doel van Visual Storytelling is dat de kijker een verhaal ziet en jouw boodschap zonder woorden begrijpt. Hierdoor krijgen je kiekjes een diepere laag en worden deze interessanter.

5: Wat heb ik geleerd van mijn grootste fotografiefout?

Fouten maken is menselijk, maar kan een beschamend gevoel teweeg brengen. We denken liever niet aan onze fouten, maar onthouden deze het best. Door bij deze momenten stil te staan bij wat je ervan geleerd hebt, gebruik je de beschamende momenten op een positieve manier. Hierdoor neemt mogelijk de angst voor mislukking af en kun jij je vrijer voelen tijdens het fotograferen.

Heb je de smaak te pakken, lees dan nog meer vragen die jij jezelf kunt stellen hier.

 

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta