Kies het beste macro objectief

Amy Schutte 2369
De meeste fotografen schaffen een macro objectief aan als één van de eerste objectieven in hun arsenaal. Macro fotografie is te gek om te doen en je kunt er veel van leren. Bovendien kan het bijna overal, zelfs in huis kun je te gekke macro onderwerpen vinden.

Welke macro lens je kiest, is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Hoeveel geld wil/kun je uitgeven
  • Welke eisen stel je aan het objectief
  • Welke eigenschappen moet het objectief hebben (bijv. maximale diafragmaopening, image stabilisation)
  • Welk camera model heb je
  • Wat wil je ermee gaan fotograferen

Macro ( prime)objectief of macro zoomobjectief

Bij veel macro zoom objectieven betekent de term macro dat je van dichtbij kan scherpstellen. Met een echt macro-objectief (met een maximale afbeeldingsmaatstaf van 1:1 of groter) bereik je echter de beste resultaten. Macro-objectieven zijn in tegenstelling tot normale objectieven ontworpen om de beste prestaties bij zeer korte opname afstanden te leveren. Een macro-objectief kan op hele korte afstanden vanaf de frontlens scherpstellen: de afstand tussen de voorzijde van de lens en het onderwerp kan dus minimaal zijn. Maar dat is niet altijd relevant als je insecten of spinnen wilt fotograferen, want blijven meestal niet zitten als je te dichtbij komt. De brandpuntsafstand van de lens is dan belangrijker.

Scherpte

Veel fotografen zijn op zoek naar maximale scherpte wanneer ze hun apparatuur aanschaffen. Bij macro objectieven is scherpte zelden een factor, omdat ze gewoonweg over de gehele breedte genomen heel scherpe foto’s afleveren. Zelfs de goedkopere modellen leveren over het algemeen haarscherpe foto’s af, zeker met het diafragma niet volledig open. Dat wil overigens niet zeggen dat goedkopere objectieven net zo goed zijn als dure. Bij dure objectieven is de scherpte vaak nog wel beter, en de bokeh zachter. Bovendien heb je bij goedkopere modellen eerder last van chromatische aberratie. Dat komt in objectieven van alle segmenten voor, maar eerder bij de meer budget versies.

Brandpuntsafstand

De brandpuntsafstand is vaak de doorslaggevende factor: hoe dichtbij moet je komen? Je hebt macro objectieven in de categorie kort (35-60mm), mid-range (90-105mm), en lang (150-200mm).

Kort

Korte macro objectieven zijn lichter en vaak voordeliger geprijsd. Het nadeel is dat je minder onscherpte in de achtergrond krijgt (bokeh) en dat je dichtbij moet komen.  Gaat het om stationaire onderwerpen zoals bloemen, postzegels en horloge mechanieken, waarbij je probleemloos dicht bij jouw onderwerp kunt komen? Dan is dit een prima brandpuntsafstand. Voorbeelden zijn de Nikon 60mm f/2.8D, Canon 35mm f/2.8 IS,  Tamron 60mm f/2.0 for Nikon, maar er zijn er velen in verschillende prijscategorieen.

Lang

Bij het fotograferen van dieren zoals insecten en reptielen kun je beter een objectief met een langere brandpuntsafstand kiezen, zodat je vanaf een wat grotere afstand kunt fotograferen. Zo voorkom je dat je ze wegjaagt voordat je een foto hebt kunnen maken. Macro objectieven met een lange brandpuntsafstand hebben vaak een prachtige, zachte bokeh. Daarentegen zijn ze zwaarder en vaak duurder om aan te schaffen. Voorbeelden zijn Sigma 150mm f/2.8, Canon 180mm f/3.5L,  Tamron 180mm f/3.5, maar ook hier zijn de opties eindeloos.

Midden

De middenklasse brandpuntsafstanden liggen daar, uiteraard, tussenin. Het voordeel van deze objectieven is dat ze nog steeds relatief licht zijn (en daardoor handheld beter mogelijk is) en wat voordeliger dan de lange objectieven. Bovendien verschaffen ze nog steeds een mooie bokeh. Deze objectieven zijn goed geschikt voor bloemen en planten, zeker wanneer je wat meer abstracte foto’s maakt. Voorbeelden zijn de Tamron 90mm f/2.8,  Canon 100mm f/2.8 Macro USM en vele anderen, want ook hier ligt het aan het model van je camerahuis en het budget.

Conclusie

Er zijn vele modellen macro objectieven op de markt. De grote vraag is waarvoor je ze zult gebruiken, met welke apparatuur. Vraag je ook af of je wat je maximale diafragmaopening moet zijn. En of je het objectief in combinatie met een statief zult gebruiken, of liever handheld. In dat geval is en image stabilizer een goed idee.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy