Je foto opslaan in Photoshop: wat betekenen de verschillende bestandsindelingen?

Amy Schutte 4820
Je kunt in Photoshop van alles met je foto doen. Sommigen maken foto’s alleen wat donkerder of lichter en verhogen wat contrasten, anderen veranderen de hele achtergrond, shoppen andere personen in de foto of geven andere creatieve invullingen aan foto’s in het nabewerkingsprogramma. Iedereen zal de foto, wanneer ‘ie klaar is, op moeten slaan. Photoshop geeft daar een lijst van met extensies mogelijkheden voor. Wat betekenen ze?

Als je je bestand wil opslaan, kun je kiezen uit een lijst van mogelijkheden. Voor 16-bits zijn dat: Photoshop indeling (PSB), Cineon, DICOM, IFF, JPEG, JPEG 2000, Photoshop PDF, Photoshop Raw, PNG, Portable Bit Map en TIFF. Dit zijn de vier meest voorkomende.

JPEG

JPEG (Joint Photographic Experts Group) is de meest voorkomende bestandsindeling en standaard als het gaat om compatibiliteit. Het JPEG-bestandstype wordt vrijwel altijd en overal ondersteund, zowel op sociale media als e-mails en bijvoorbeeld in de printshop. Dit is dan ook het grootste voordeel aan JPEG. Maar, zijn mindere aspecten aan JPEG. Je foto wordt añtijd gecomprimeerd, waardoor de kwaliteit van je foto wat minder wordt wanneer je deze opslaat. Je kan met programma’s als Photoshop JPEG-bestanden wel in maximale kwaliteit opslaan, maar er is altijd een bepaalde mate van compressie. Bovendien kun je in JPEG geen transparante achtergrond opslaan; deze wordt dan wit.

PSD

PSD is het standaard Photoshop-formaat. Standaard staat deze voorgeselecteerd wanneer je een foto in Photoshop opslaat. Het voordeel aan PSD is dat het ondersteund wordt door alle programma’s van Adobe, zoals Illustrator en InDesign. Daarnaast behoudt PSD als één van de enige bestandstypen de verschillende lagen die je in Photoshop creëert. Het is dus vooral handig als je tussentijds je Photoshop project wil opslaan om er later nog eens verder aan te werken. Maar verder is de foto alleen te openen in Adobe programma’s en dus niet te bekijken in bijvoorbeeld de Windows Photoviewer. Als je klaar bent met je foto, kun je ‘m dus beter anders opslaan.

PNG

PNG is een bestandstype dat de kwaliteit van je afbeelding niet vermindert wanneer je de afbeelding opslaat. Het type bestand is gebaseerd op het GIF-bestandstype, maar kent hogere bitrates en kan ook transparantie waarborgen. Dit maakt het een ideaal bestandstype om bijvoorbeeld afbeeldingen op het internet op te slaan, die geen achtergrond nodig hebben. Het nadeel aan PNG-afbeeldingen is dat ze vaak een relatief groot bestandstype zijn. Je kunt bij afbeeldingen die wel een achtergrond mogen kennen daarom beter een ander bestandstype gebruiken, aangezien je anders overbodig opslagruimte nodig hebt. Je website kan hier traag van worden en opslagruimte is meestal beperkt.

TIFF

Het Tagged-Image File Format (TIFF) is een bestandstype dat ontzettend flexibel is. TIFF is compatibel met vrijwel elk fotobewerkingsprogramma dat er is. Daarnaast ondersteunt het bestandstype een hele rits aan kleurstandaarden zoals CMYK, RGB, geïndexeerde kleuren en meer. TIFF ondersteunt net zoals PNG transparante achtergronden en kan dit zelfs op meerdere niveaus doen, waardoor je de mate van transparantie kunt instellen. En net zoals PSD kan TIFF de lagen in Photoshop onthouden zodat je deze later nog kunt bewerken. Uiteraard leidt dit er wel toe dat TIFF-bestanden relatief veel ruimte innemen. Veel fotografen kiezen voor TIFF om hun RAW bestanden met zo min mogelijk compressie op te slaan, bijvoorbeeld wanneer ze ze laten afdrukken.

GIF

Het Graphics Interchange Format (GIF) zijn bestanden die gecomprimeerd zijn zodat je ze sneller door middel van het internet kunt delen. PNG is een beter alternatief, omdat het afbeeldingen in hogere kwaliteit bewaart. GIF wordt vooral gebruikt wanneer er beweging aan een afbeelding toegevoegd wordt, bijvoorbeeld bij een animatie of een cinemagraph. De kwaliteit is minder hoog, maar dat is bij een GIF niet het belangrijkste; het gaat meer om het creatieve aspect.

Andere indelingen

De andere bestandsindelingen worden vele malen minder gebruikt. Cineon was bijvoorbeeld een van de eerste mogelijkheden om digitale film vast te leggen in een computer. Het is gemaakt door Kodak aan het begin van de jaren ‘90. Jpeg2000 (of Jpeg2K) zou de verbeterde versie van Jpeg worden, waarbij minder verlies in kleur en kwaliteit zou zijn door compressie. Het bestaat echter al een hele tijd (zo’n 15 jaar) en de bestandsindeling heeft nooit echt aan populariteit gewonnen. De bestanden zijn vele malen groter dan Jpegs en misschien was dat voor die tijd, toen computers nog veel beperkter waren in opslagruimte, te veel. In elk geval is het nooit algemeen opgenomen geweest, niet door fabrikanten en noch gebruikers. Portable Bit Map. BMP is een afkorting van Bitmap en is een bestandsformaat dat veel door Microsoft wordt gebruikt. Buiten Windows en Office kom je bitmaps nauwelijks tegen.


 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy