Je eerste stappen in natuurfotografie
Eén van de voordelen van het hebben van fotografie als hobby, is dat je regelmatig buiten bent, tenzij je natuurlijk een studio aan huis hebt. De natuur is dan ook een prachtig onderwerp voor fotografie, of dat nu wildlife is, bloemen en planten, of meer gericht op landschappen. Maar om met meteen goed te beginnen en met goede foto’s thuis te komen, geven we je wat tips om je op weg te helpen.
Ga gericht op pad
Vraag je van tevoren af: wat wil ik fotograferen? Natuurlijk kun je op pad gaan zonder plan, en kijken of je iets interessants tegenkomt. Maar vaak gebeurt dat niet, en het gericht zoeken naar iets specifieks kan beter werken. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je toevallige gebeurtenissen aan je voorbij moet laten gaan omdat je daar toevallig niet naar zocht. Maar het helpt je wel met gericht fotograferen. Zoek naar een dier(soort) of juist naar bepaald licht. Kies hier een objectief bij en leg jezelf een ‘beperking’ op: hiermee fotografeer ik vandaag. Zo moet je soms creatiever omgaan met de omstandigheden, en daar wordt je uiteindelijk een betere fotograaf van.
Fotografeer zo vaak mogelijk
Fotografie vereist oefening. Bovendien ben je nooit uitgeleerd. Fotografeer daarom zo vaak mogelijk, het liefst elke dag. Natuur fotograferen kan overal, in het tropisch regenwoud op een reis, maar ook op je eigen balkon of in de tuin. Denk breed en neem je camera altijd mee. Wie weet zijn er prachtige plaatjes te halen onderweg naar het werk. Beperk je niet alleen tot de natuur, ook van andere takken van sport kun je dingen leren die je later op je natuurfotografie kunt toepassen.
Doe inspiratie op voor natuurfotografie
Goed leren fotograferen is een kwestie van oefenen, maar ook van leren wat je mooi vindt. Als je weet welke richting je op wil, kun je gerichter op pad gaan. Bovendien kun je de juiste apparatuur aanschaffen. Als je geïnteresseerd bent in macro heb je weinig aan een groothoeklens, en andersom. Lees fotografiebladen als het onze, kijk op internet (bijvoorbeeld op sites als 500px) en koop eens een National Geographic magazine. Leer wat je mooi vindt en probeer, aan de hand daarvan, een eigen stijl te ontwikkelen. Je hoeft de foto’s niet na te maken, maar door te streven naar hetzelfde gevoel leer je veel over de keuzes van andere fotografen.
Licht is belangrijk
Licht is het belangrijkste ingrediënt voor fotografie. Dit geldt eigenlijk altijd, maar bij natuurfotografie maakt het wellicht nog meer verschil. Het verschil tussen een saaie foto en een prachtige plaat, zit vaak in het licht. Net na zonsopgang en net voor zonsondergang zijn goede momenten om op pad te gaan. Het licht is wat zachter, en daarmee de schaduwen en contrasten ook. Bovendien zijn veel dieren rond die tijd actief, en gemakkelijker waar te nemen. De harde middagzon daarentegen is minder geschikt, tenzij er een beetje bewolking is. Leer goed licht herkennen door er meer bewust naar te kijken. Ook wanneer je niet aan het fotograferen bent.
Wees voorbereid
Ben je op zoek naar wildlife? Dan heb je vaak maar heel kort de tijd om je belichtingsinstellingen en compositie te maken. Zorg dus dat je de eerste al gemaakt hebt. Je kunt dan snel reageren op het moment dat er een dier tevoorschijn komt, en hoeft alleen nog over de scherpte en de compositie na hoeft te denken. Maak je bewegingen rustig, om je onderwerp niet weg te jagen voor je de foto hebt kunnen maken.