Inspiratie: begin een project! Deel 1
Een project, ook al doe je het alleen maar voor jezelf, kan je nieuwe inspiratie geven. En het verbetert je fotografie-skills omdat het je uitdaagt eens verder te kijken. Zoals gezegd kun je dit puur voor jezelf doen, maar ook in een groep. Op Facebook of in je fotoclub, noem maar op. We geven je wat ideeën voor projecten.
1) Kijk eens omhoog!
Wanneer je door steden of dorpen loopt, hebben we vaak de neiging om met name alleen de buitenkanten van gebouwen te fotograferen om bepaalde architectonische stromingen vast te leggen. Maar ga eens zo'n cultuurhistorisch gebouw binnen en kijk dan omhoog. Plafonds hebben vaak prachtige patronen of abstractie.
- Wees er zeker van dat je op zo'n plek mag fotograferen, dit is niet overal toegestaan.
- Gebruik een groothoeklens, dan zie je zo veel mogelijk.
- Als je geen statief hebt, zul je uit de hand moeten schieten. Pas op voor bewegingsonscherpte. Misschien moet je zelfs op de grond gaan liggen voor het beste resultaat.
- Bepaal de beste compositie voor zoveel mogelijk symmetrie in je beeld.
- Fotografeer in RAW. Misschien moet je een beetje onderbelichten, bij de nabewerking kun je dan toch alle details terughalen.
- Gebruik tijdens de nabewerking de 'lens-correctie tool' om de vervorming door je groothoeklens te compenseren.
2) Kom dichterbij
Ook als geen macrolens hebt kun je je onderwerp dichtbij halen. Betrekkelijk goedkoop is namelijk een tussenring voor je gewone lens, die zorgt voor het macro-effect. Vaak kun je dan echter geen gebruik maken van de autofocus, je zult dus handmatig scherp moeten stellen. Maar je kunt dan wel hele creatieve macrofoto's maken.
- Combineer zo'n tussenring met een lichtgevoelige lens, zoals een 50 mm f/1.8. Je kunt dan een enorm mooie DoF maken, met een heel erg wazige achtergrond.
- Als je zo dicht op je voorwerp zit, gebruik dan eens een creatieve achtergrond zoals b.v. kaarsen, aluminium folie, LED lampjes of iets met veel structuur.
- Omdat het focussen erg precies gebeuren moet, kun je het beste een statief gebruiken.
- Omdat je erg dicht op je onderwerp zit, heb je de kans dat het licht van de flitser over je hoofdonderwerp valt en het dus niet belicht. Gebruik een externe flitser of een lamp voor de juiste belichting.
3) Gebruik één lens
Een echte uitdaging is om jezelf te beperken in je apparatuur. Neem één lens mee, b.v. een groothoeklens met vaste brandpuntafstand. Dit dwingt je om je compositie misschien op een andere manier te bepalen, dichter bij je onderwerp te komen of een geheel andere invalshoek te creëren.
- Een vaste brandpuntafstand hoeft niet je creativiteit in de weg te staan. Varieer eens met je diafragma en kijk wat dat doet met je beeld.
- Voor een goede compositie zul je zelf de keuze moeten maken om dichterbij of juist verderweg van je onderwerp te fotograferen.
- Omdat de meeste groothoeklenzen lichtgevoeliger zijn dan telelenzen, heb je nu de mogelijkheid om ook goede foto's te maken met minder goede lichtomstandigheden.
4) Bekijk het eens in zwart-wit
Met de meeste DSLR camera's heb je de mogelijkheid om in zwart-wit te fotograferen. Hierdoor zul je anders naar het beeld moeten kijken dan normaal, dit is echt een leuke fotografische uitdaging!
Als alle kleur weg is, ben je afhankelijk van vormen, textuur en tinten om de kijker een interessant beeld te geven.
- Als je in de zwart-wit stand fotografeert, kun je rustig de ISO hoger zetten, de eventuele ruis is een aanvulling op je foto en geeft een bijzonder effect.
- Fotografeer zowel in RAW als JPEG, de RAW versie zal namelijk wel in kleur bewaard worden.
5) Minimalistische straatfotografie
Straatfotografie is steeds populairder aan het worden en elke fotograaf heeft zijn eigen stijl. De uitdaging van dit project zit 'm erin om een zo simplistisch mogelijke foto te maken die een verhaal verteld.
Hiervoor heb je alleen maar een camera en een scherpe blik voor nodig.
- Zoek naar een sterk beeld, met sterke vormen. Als je een goede locatie hebt gevonden, wacht dan af tot er iemand voorbij komt.
- Zoek voor je zelf naar een bepaalde positie, waardoor je interessanter licht krijgt in je foto.
6) Lange belichting en architectuur
Architectuurfotografie is altijd al populair geweest, maar nu maken we het even iets moeilijker. De bedoeling is om een foto te maken met een zeer lange belichtingstijd, waardoor je dynamisch licht krijgt.
- Uiteraard heb je hier een statief voor nodig. Om het beeld dramatischer te maken, kun je een ND-filter gebruiken.
- Je gebruikt een sluitertijd tussen de 1/30sec. en 15 min. Als de wolken erg langzaam bewegen,heb je een langere sluitertijd nodig.
- Fotograaf het liefst 's morgens of laat in de middag, de verandering van de lichtval zal dan gevangen worden door de lange sluitertijd.
Dit was deel 1. Hebben we je al op leuke ideeën gebracht? Deel je foto's dan vooral in onze gallery en vermeldt erbij dat dit een uitdaging is. Meer ideeën kun je vinden in deel 2.