Hoe word je een professioneel fotograaf?

Redactie digifoto Starter 539
Fotografie stelt ons instaat om de mooiste en meest unieke momenten vast te leggen. Dankzij de digitalisering van fotografie kunnen we deze beelden zelfs voor eeuwig vastleggen. Deze kunstvorm is een van de beste manieren om de wereld te verkennen. Tegelijkertijd zien we als fotografen schoonheid in alles om ons heen, zelfs het alledaagse leven. Het is daarom niet gek dat er veel mensen zijn die een carrière als professioneel fotograaf willen opbouwen. Het is echter een vaardigheid die tijd, toewijding en oefening vereist. Daarom is het niet voor iedereen weggelegd.

De basisprincipes van fotografie leren

Om aan de slag te gaan met het oefenen van foto’s maken is het van belang dat je de basisprincipes van fotografie kent. Je zult blackjack nooit winnen als je de spelregels niet kent, en datzelfde principe geldt voor fotografie. Zorg er daarom voor dat je begrippen als belichting, sluitertijd, diafragma en ISO-waarden kent. Daarnaast is het handig als je weet hoe je de camera kunt scherpstellen.

De juiste investering maakt het verschil

Je kunt de duurste camera op de markt kopen, maar dat maakt je geen professioneel fotograaf. Aan de andere kant kan vereist het maken van echt goede foto de juiste uitrusting. Het is belangrijk dat je voor een camera en lenzen kiest die passen bij het resultaat dat je wilt behalen. Daarnaast zijn er nog vele andere accessoires op de markt die je kunt gebruiken om je fotografie naar een hoger niveau te tillen.

Een eigen merk opbouwen

Als je serieus te werk wilt gaan dan is het niet alleen belangrijk dat je mooi kunt fotograferen, maar ook dat je een eigen stijl hebt. Het is het mooist als mensen jouw werk direct kunnen herkennen. Dit kun je bereiken door en bepaalde compositie of belichting te gebruiken die jouw stijl het beste reflecteren. Ook het gebruik van bepaalde kleuren en texturen kan kenmerkend zijn voor jouw stijl. Het is overigens geen goed idee om je direct aan een bepaalde stijl vast te houden. Zorg ervoor dat je voldoende experimenteert en verschillende technieken probeert. Op deze manier kom je er pas echter wat je prettig vindt werken en wat het beste bij je past. Vervolgens kun je deze kennis gebruiken om een merk op te bouwen en je van de competitie te onderscheiden.

Stel een portfolio samen

Een fotograaf zonder portfolio is geen beginnen. Als je klanten aan wilt trekken en betalende opdrachten uit wilt voeren heb je een sterk portfolio nodig. Zorg dat je een brede selectie hebt die je uitgebreide vaardigheden en kennis weerspiegelen. Pas echter ook op dat je niet van alles wat in je portfolio hebt. Je kunt je prima op een paar stromingen richten, maar je hoeft niet elk type fotografie opdracht aan te nemen.

Leer van anderen

Een van de beste manieren om nieuwe ervaringen op te doen en technieken te leren is door te leren van anderen. Er zijn diverse professionele fotografen die workshops of online cursussen bieden. Het kan ook geen kwaad om een mentor te zoeken die jouw onder handen wil nemen. Het advies wat zij je kunnen geven is van onschatbare waarde en zal een groot verschil maken in je carrière als fotograaf.

Stop nooit met leren

Misschien wel de belangrijkste tip die we je kunnen geven, blijf doorgroeien en leren. De fotografiebranche is behoorlijk competitief en uitdagend. Zodra je eenmaal consistent werk hebt als fotograaf is het verleidelijk om in een routine te vallen. Het is echter essentieel dat je door blijft groeien om je stijl te ontwikkelen en verbeteren. Er komen overigens ook steeds nieuwe camera’s en lenzen op de markt die weer hele nieuwe mogelijkheden bieden.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie