Hoe maak je een goede timelapse met je DSLR?

Amy Schutte 1765
Time-lapse is een techniek waarbij foto’s met een bepaalde interval worden genomen vanaf exact dezelfde plek, en vervolgens in een videofrequentie worden afgespeeld. Neem je bijvoorbeeld één foto per minuut en speel je die vervolgens af op 30 frames (foto’s) per seconde, dan worden de gebeurtenissen sterk versneld. Je ziet dit vaak bij zonsopgangen en zonsondergangen, of video’s waarin je vliegensvlug een plant ziet groeien.

Welke interval?

Je kunt dit soort video’s juist heel goed maken met je DSLR. Het aantal foto’s dat je nodig hebt en hoe lang je in totaal fotografeert, ligt sterk aan het onderwerp en de lengte van je uiteindelijke time lapse. Wil je bijvoorbeeld bewegende wolken vastleggen? Dan zou je elke 5 seconden een foto kunnen maken. Voor een zonsondergang zou je ergens tussen de 1 en 3 seconden kunnen gaan zitten. Maar voor het zien groeien van een plant is een foto elke 24 uur misschien al voldoende, over een veel langere periode. Denk dus goed na wat je als begin- en eindpunt van je sequentie wilt hebben.

RAW

Je kunt de foto’s natuurlijk in RAW maken, om er uiteindelijk nog invloed op uit te kunnen oefenen in de nabewerking. Reken uit hoeveel foto’s je uiteindelijk ongeveer zal maken, zodat je zeker weet dat je genoeg ruimte hebt op de sd kaart. Het zou zonde zijn als je het einde mist, waardoor heel je time lapse waarschijnlijk onbruikbaar wordt, omdat je niet voldoende geheugen meer hebt.

 

Altijd op statief

Gebruik altijd een statief. Iedere kleine camerabeweging maakt dat je die foto niet kunt gebruiken. Zorg dus dat je statief stabiel staat. Een lichtgewicht, carbon statief is misschien makkelijk meenemen, maar kan kleine beetjes bewegen door de wind. Een zwaardere variant is dus aan te raden.

Compositie kiezen

Kies een interessant kader. Probeer wat vaste elementen in je compositie op te nemen. Daar zie je bijvoorbeeld de verandering van het licht goed, maar het geeft je ook een referentiepunt. Rotsen of gebouwen werken goed.

Instellingen met de hand

Stel je camera scherp en maak je instellingen. Zorg ervoor dat je camera volledig handmatig staat ingesteld. Het kan zijn dat het licht verandert tijdens een time lapse, zeker als deze over een wat langere tijd wordt gemaakt of bij een zonsopgang of -ondergang. Als je camera (of jij) de belichting gaat bijstellen, krijg je flikkeringen in je time lapse. Ook de focus moet je goed instellen en vervolgens vastzetten, bijvoorbeeld door deze na het scherpstellen op handmatig te zetten. Zo voorkom je dat de camera gaat ‘zoeken’.

Scherm uit

Denk ook aan de batterij. Als je over een lange periode gaat fotograferen, is het misschien een goed idee om je scherm uit te zetten om de batterij te sparen.

Timelapse maken

Heb je alle foto’s genomen? Dan kun je op alle foto’s dezelfde nabewerking toepassen in Lightroom. Wil je bijvoorbeeld iets croppen, het contrast wat verhogen of de hooglichten iets lager? Doe dit in de ‘ontwikkel’ modus en synchroniseer deze vervolgen met de rest van de foto’s. De uiteindelijke sequentie kun je in Photoshop maken. Ga naar foto importeren en selecteer de eerste foto. Zorg ervoor dat het ‘image sequence’ staat aangevinkt. Photoshop vraagt vervolgens hoeveel frames per seconde je wil gebruiken. Je kunt deze later nog aanpassen. Open de sequentie en selecteer ‘tijdlijn’ (onder ‘venster’). Je tijdlijn staat nu onderaan en je kunt hem afspelen door erop te klikken. Overigens kun je de foto’s ook in videosoftware importeren.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy