Hoe gebruik je storytelling bij foto- en videografie

Hoe gebruik je storytelling bij foto- en videografie

Senta Bemelman 3187
Met films en foto’s maak je vaak gebruik van storytelling om het verhaal van het beeld te ondersteunen. Maar welke verschillen en overeenkomsten zijn er tussen bewegend en stilstaand beeld?

Om een foto betekenisvol te maken, kun je een verhaal erbij bedenken. Om dit verhaal over te brengen gebruik je visuele storytelling. Dit kunnen bijvoorbeeld bepaalde attributen, emoties of acties zijn. Wanneer je naar de onderstaande foto kijkt, roept dit waarschijnlijk vragen op. Wie zijn deze personen? Hebben zij ruzie? Onbewust vorm je zelf een beeld bij het verhaal, want wat er echt aan de hand is, weet je uiteraard niet. 

Storytelling gebruiken

Fotografie

Binnen de fotografie kun je op veel manieren een verhaal vertellen met behulp van beeldende elementen.

Emotie

Dit is een vrij directe manier van storytelling. Je ziet vaak een persoon die op een bepaalde manier in beeld wordt gebracht, bijvoorbeeld lachend of verdrietig. Ook kun je emoties oproepen door gebruik te maken van leegte of andere voorwerpen die je in beeld brengt. Hierbij kun je gebruik maken van abstractie door één boom alleen in de foto te verwerken zoals je hieronder ziet.

Interactie

Breng twee personen samen in beeld. Dit roept vragen op bij de personen die de foto bekijken. Daarbij is de afstand tussen de mensen en de interactie belangrijk. Plaats mensen of onderwerpen dicht bij elkaar voor samenhang en eenheid. Fotografeer bijvoorbeeld een groep mannen die gezamenlijk de bierflessen tegen elkaar tikken om een vorm van kameraadschap tot stand te brengen. Of gebruik separatie en voeg afstand toe om twee, of meerdere, elementen te scheiden.

Belichting

Donker en licht kunnen ook bijdragen aan de sfeer van je foto. Door middel van sfeerelementen kunnen emoties overgebracht worden en daarmee het verhaal versterken. Een donkere belichting staan meestal voor verdriet, eenzaamheid of zelfs het kwade. Terwijl licht voor goddelijkheid, blijheid en puurheid staat.

Kleurgebruik.

Daarnaast is ook het kleurgebruik essentieel. In films wordt kleurgebruik ook vaak gebruikt om emotie over te brengen. Hetzelfde gebeurt in de fotografie. Bepaalde kleurtonen zoals blauw staan voor verdriet of somberheid. Terwijl je bij een gele kleur een positief gevoel ervaart. Maak hier ook gebruik van in je foto.

Videografie

Bij films komt storytelling op een andere manier terug. De technieken uit de fotografie kun je ook bij videografie toepassen. Alleen werk je met meer elementen dan bij stilstaand beeld. Zo is montage een belangrijk onderdeel bij het maken van films. De overgangen tussen shots moeten op het juiste moment plaatsvinden. Wanneer je één scene of persoon iets te lang in beeld laat, kan dit al een totaal andere emotie vertonen of teweeg brengen bij het publiek.

Daarnaast is ook de muziek een belangrijk onderdeel waar je als videograaf mee te maken krijgt. De emotie en het beeld moeten overeenstemmen voor succesvolle storytelling. De kijker zal het vreemd vinden wanneer een huilende man of vrouw voorzien wordt van een vrolijk pianospel. Dit soort contrasten kunnen alleen goed overgebracht worden als je dit goed aan de kijker uitlegt door middel van dialogen of  voorafgaande scenes. In de filmwereld dragen dialogen van personages ook bij aan de storytelling.

Hoe gebruik jij storytelling bij bewegend of stilstaand beeld? 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta