Het fotograferen van een bevroren zeepbel
Fotograaf Mandy Cuik was maar liefst twee jaar bezig om de foto van een bevroren zeepbel te maken. Dit ging haar dan ook niet gemakkelijk af. Ze deelt in onze podcast een aantal tips van hoe je een dergelijke foto kan maken.
Een bevroren zeepbel fotograferen: niet makkelijk
‘Het begon met een foto die ik op Facebook zag die door iemand anders was gemaakt,’ vertelt Mandy Kuik. Het betrof een foto van een bevroren zeepbel. ‘Ik dacht dat is leuk, dat wil ik eens proberen. Ik had alleen geen idee hoe. Eerst begon ik met een gewone lens op de camera en probeerde met bellenblaas de bellen te maken. Toen merkte ik dat deze echter snel kapot sprongen.’
De fotograaf merkte dat ze haar bellen te groot maakte en begon met ze wat kleiner te maken. ‘Toen klapten ze weer kapot. Op internet las ik dat je rekening moest houden met de wind, dus ik dacht natuurlijk, dat is logisch, daar had ik nog niet aan gedacht. Nog een poging, weer mislukt, daarna las ik over iemand die het met een diepvriezer had geprobeerd.’ Daar had ze in ieder geval geen last van wind, maar ook dit was niet succesvol, want ze miste hier de mooie bokeh op de achtergrond.
Glycerine en een macrolens voor de perfecte bevroren zeepbel
Het maken van díe ene foto van een bevroren zeepbel bleef echter maar in haar hoofd spoken, dus ze probeerde het de winter daarop opnieuw. Ze had de tip van iemand gekregen om glycerine toe te voegen aan de bellenblaas. ‘Vervolgens heb ik een macrolens erbij gepakt, zodat ik niet zo’n grote bel hoefde te maken, maar slechts een kleintje. Toen lukte het wel. De bijgevoegde foto is het resultaat.’
De fotograaf heeft nog veel meer zinvolle tips, onder andere over het ontwikkelen van analoge film met oploskoffie. Beluister daarvoor de podcast hieronder of klik hier voor de rechtstreekse link naar het interview.