Heb jij al een nifty-fifty?

Christel  de Wolff 782
De lichtsterke 50mm moet eigenlijk gewoon standaard in jouw fototas zitten. Waarom? We bekijken de voordelen in dit artikel.

De lichtsterke 50mm moet eigenlijk gewoon standaard in jouw fototas zitten. Dat kan ook makkelijk, want de meeste versies van dit objectief (om het even van welk merk) zijn zo compact dat je ze altijd ergens tussen kunt proppen. Daarnaast zijn ze in de meeste gevallen ook relatief voordelig, waardoor je niet dik hoeft te investeren om uitgebreide mogelijkheden tot je fotografiecollectie toe te voegen.

Met de 50mm in je pocket, of liever op je camera natuurlijk, kun je alle kanten op. Omdat het objectief zo compact en licht is, hoef je er nooit op te besparen wanneer je op reis gaat en maar beperkt ruimte in je tas hebt. Ook kun je er gemakkelijk een hele dag mee fotograferen, omdat het geen aanslag op je nek- en schouderspieren is. De 50mm is uiterst handzaam en hoewe dat niks met fotografische kwaliteiten te maken heeft, merk je dat dit soort eigenschappen in de praktijk toch veel voordelen bieden.

Lichtsterke objectieven

Naast dat de objectieven makkelijk mee te nemen zijn, zijn ze in de meeste gevallen ook zeer lichtsterk. Je hebt al gauw een nifty-fifty met een maximaal diafragma rond de f/1.8, maar er zijn ook varianten beschikbaar van f/1.4 en zelfs f/1.2. Die laatste versie is wel wat groter, zwaarder én heeft een hoger prijskaartje dan de gangbare f/1.8. Dit is omdat er gewoonweg veel meer hoogwaardig glas bij komt kijken bij het maken van een super lichtsterk objectief. Welke versie je ook kiest, een lichtsterke 50mm is sowieso een goede aanvulling op je standaard zoomobjectieven.

Lees ook: Review: Nikon Z 50mm f/1.8 S

Waarom geen zoom?

Het mag duidelijk zijn dat een groot diafragma voordelen biedt, maar waarom zou je kiezen voor een objectief met een vast brandpunt (prime) terwijl er ook zoveel zoom-opties zijn? Ten eerste omdat je veel creatiever leert kijken wanneer je jezelf een limitatie geeft. Het feit dat je niet kunt inzoomen, betekent dat je op een andere manier moet leren kijken. Met name de startende fotograaf heeft dus veel baat bij een prime objectief.

Maar ook de gevorderde fotograaf die de kunst van het kijken al onder de knie heeft, biedt de prime nog grote voordelen. Die liggen in het technische gedeelte, namelijk: prime objectieven zijn specialistische objectieven die speciaal zijn gemaakt voor optimaal gebruik bij één brandpuntsafstand. Met andere woorden, ze zijn echt scherp! Daarnaast is er ook rekening gehouden met de vele creatieve mogelijkheden met onscherpte, oftewel de bokeh. Bij zoom-objectieven kun je vaak ook werken met scherptediepte, maar de achtergrondscherpte wordt al vrij snel rommelig. Bij prime objectieven ziet de bokeh er doorgaans een stuk beter uit, waardoor de onscherpte niet afleidt van de scherpe delen in je foto. Sterker nog, de mooie onscherpte legt juist de nadruk op de mooie scherpte in je foto. 

Lees ook: Het hoe en waarom van lenscoatings

Veelzijdig

Dit werkt met name heel goed voor portetfotografie, maar is natuurlijk ook in te zetten bij andere fotografiegenres. Straatfotografie, reisfotografie, documentaire en reportage fotografie, alles is mogelijk met deze veelzijdige brandpuntsafstand.

Sensorgrootte

Hou bij de aanschaf van een objectief natuurlijk wel altijd rekening met de sensorgrootte van jouw camera en de eventuele bijbehorende cropfactor. Een 50mm geeft hele andere resultaten op een APS-C- of MFT-camera.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel