De beste manier om je objectief schoon te maken

Amy Schutte 2887

Af en toe zit er stof of vette (vinger) vlekken op de voorste lens van je objectief. Omdat je wil voorkomen dat er vlekken in je foto ontstaan, zul je dit moeten schoonmaken.

Het hele objectief in een sopje dan maar? Tenzij je afscheid wil nemen van het objectief, is dat geen goed idee. Wat kun je dan wel doen?

 

 

Een blaasbalgje is ontzettend handig, om het eerste stof en zandkorreltjes weg te blazen. Een microfiber doekje en eventueel speciale lensreinigingsvloeistof zorgt voor de vette vlekken. Je hebt ook speciale lenspennen, waar je flink mee kunt boenen.

Aan de andere kant van het objectief kan ook viezigheid gaan zitten. Dit is vaak nog beter te zien in je foto’s. Behandel dit gedeelte op dezelfde manier als de voorste lens.

Op de sensor kunnen ook stofjes verzamelen. Om dit op te lossen, zet je je camera in de schoonmaak modus, die in het menu te vinden is. Deze modus zorgt ervoor dat de spiegel opklapt, en de sensor bloot komt te liggen. (Dit is daarom voor DSLR’s en niet voor systeemcamera’s. Daar kun je die stap overslaan). Met het blaasbalgje kun je de sensor meestal goed schoon krijgen. Lukt dit niet? Laat je camera dan schoonmaken in een camerawinkel.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy