HDR kan ook in zwart-wit
HDR betekent meestal dat je verschillende foto’s van exact hetzelfde standpunt gemaakt, maar met een verschillende belichting. Je haalt dan de juiste details van iedere foto naar voren, zodat er een foto overblijft die details heeft in zowel de donkere als lichte delen van een foto. Dit gebeurt meestal in kleur, maar het kan ook prima in zwart-wit foto’s.
HDR niet altijd populair
Veel mensen vinden HDR foto’s niet mooi. Vanwege het ‘tone mapping’ (het weer terugbrengen van de dynamische range in een formaat dat op de meest gangbare apparaten zichtbaar is, maar met de HDR details) krijgen HDR foto’s vaak een surrealistische uitstraling, bij als een animatie. Veel mensen vinden deze ‘oververzadigde’ foto’s niet mooi. Maar hoe zit het dan met zwart-wit foto’s?
Contrast in zwart-wit
Zwart-wit beelden werken altijd al goed met hoge contrasten. Uiteraard valt de rijke verzadiging weg, want er is geen kleur meer in. Maar toch geeft het nog een bijzonder, rijk effect. Immers, ondanks dan je geen kleur ziet, maken kleuren voor zwartwit foto’s wel degelijk uit. En uiteindelijk ging het in HDR om de verschillen in licht en donker, die in zwart-wit juist goed te benadrukken zijn.
HDR is bracketing
Veel camera’s hebben een bracketing functie. Hiermee maken ze tegelijkertijd een foto op drie verschillende belichtingen. Het beste resultaat heb je echter als je zelf drie of meer foto’s maakt, met tenminste een stop verschil (let op, een stop is vaak meerdere ‘tikjes’ aan het belichtings wieltje). Zorg er uiteraard voor dat de foto’s exact hetzelfde zijn, dus zorg ervoor dat de camera’s op een statief staat en je de compositie niet verandert.
Zwart-wit maken
Er zijn veel verschillende manieren om foto’s zwart-wit te maken. Sommigen zijn beter dan anderen. In elk geval is het aan te raden om de foto’s in eerste instantie in kleur te maken en ze later, in de nabewerking, om te zetten naar zwart-wit. Ook kun je filters gebruiken, zoals Nik Silver Efex Pro. Kijk wat je zelf het mooiste vind. Je kunt het beste eerst de foto’s samenvoegen tot een HDR foto en daarna pas de mono conversie doen.
Verder nabewerken
Nadat je de foto’s hebt samengevoegd tot HDR en deze zwartwit hebt gemaakt, kun je kijken wat je verder nog wil bewerken. Omdat die hoge contrasten goed werken, kun je kijken of je delen verder wil oplichten of juist donkerder maken. In Photoshop kan dat met ‘doordrukken’ of ‘tegenhouden’. Of je kunt ervoor kiezen om kleine delen wel in kleur te houden, om daar de aandacht naar toe te trekken.
Zwart-wit is de oorsprong van fotografie en in die begintijd was het geen keuze. Maar, monochrome foto’s hebben zich inmiddels bewezen en het lijkt een vaste plaats in de hedendaagse fotografiewereld te hebben veroverd. Met HDR kun je er weer een nieuwe impuls aan geven.